Brazílsky najvyššieho súdu vyhlásila homofóbiu a transfóbiu za zločin

6 z 11 sudcov hlasovalo za to, aby diskriminácia homosexuálov a transsexuálov znamenala to isté, ako rasizmus. Toto rozhodnutie ponúkne komunite, ktorá trpí neustálymi útokmi, skutočnú ochranu, tvrdia aktivisti.

Katolícka cirkev a evanjelické hnutie sú často kritické voči právam homosexuálov a krajne pravicový prezident Jair Bolsonaro, zvolený v minulom roku so silnou podporou konzervatívnych voličov, je samozvaným homofóbom.

„Homofóbne zločiny sú rovnako alarmujúce ako fyzické násilie,“ povedal viceprezident najvyššieho súdu Luiz Fux pri svojom hlasovaní.

Už takmer 20 rokov sa v Brazílii vyvíja snaha urobiť z homofóbie zločin, ale legislatíva v tejto oblasti čelila v Kongrese odporu medzi konzervatívnymi a náboženskými skupinami.

Rozhodnutie na Najvyššom súde znamená, že trestné činy majú byť potrestané podľa zákonu o rasizme, kým Kongres neschváli osobitné právne predpisy na ochranu LGBT ľudí.

Zvyšní sudcovia budú hlasovať na zasadnutí naplánovanom na 5. júna.

Brazília má najväčšiu katolícku populáciu na svete, ale aj rastúci počet mladých, vzdelaných mestských liberálov, ktorí sa snažia bojovať za práva homosexuálov a transsexuálov.

Krajina legalizovala manželstvá rovnakého pohlavia v roku 2013 a páry tiež dostali právo na adopciu detí.

Minulý rok zahynulo v Brazílii 420 ľudí z LGBT komunity. Niektorí aktivisti vyjadrili znepokojenie nad možnosťou vzostupu trestných činov proti homosexuálom a transsexuálom pri zvolení Bolsonara, rozdeľujúceho predstaviteľa vlády, ktorý už niekoľko krát vyjadril rasistické a mizoginské narážky.

V predchádzajúcich rozhovoroch povedal, že by mal radšej mŕtveho syna ako homosexuálneho syna. Minulý mesiac bol silne kritizovaný za vyjadrenie, že Brazília by sa nemala stať „gay rajom pre cestový ruch“.

 

zdroj: bbc.com

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Brazílsky najvyššieho súdu vyhlásila homofóbiu a transfóbiu za zločin”