Čo robiť, ak je niekto z vašich blízkych manipulátor? Prerušte všetky väzby, ak ste si všimli toto …

Rodina – to je veľmi osobité puto, nám najbližšie a, čo je najdôležitejšie trvá navždy. Túžba žiť v ideálnej rodine je úplne normálna, ale čo keď ľudia okolo vás majú ďaleko od dokonalosti?

 

Čo teda robiť, ak je niekto z vašich blízkych manipulátor – otočíte sa mu chrbtom alebo nájdete kompromis?

„Ale to je moja matka!“ Alebo otec, sestra, brat, dcéra, syn, babička … „Je to moja rodina!“ S týmito frázami vytvárame vlastné vnútorné bariéry, nezničiteľné steny, ktoré nás ťažia vo vnútri a otravujú nám život.

 

V tomto článku sa dozviete, ako rozpoznať tyrana a prevziať kontrolu nad situáciou. Na konci článku nájdete tip na komunikáciu s manipulátormi, ktorý vyvinuli psychológovia.

Manipulovanie príbuznými je obzvlášť nepríjemné. Aby sa zabránilo emocionálnym traumám, je nevyhnutné takéto väzby bezodkladne prerušiť. Aby ste pochopili, že osoba je manipulant, analyzujte nasledujúce situácie.

 

PREJAVY MANIPULÁTORA

1. Manipulovanie s dôverou
Dnes vás tento človek utešuje a zajtra sa ponižuje. Predstiera, že mu nie ste ľahostajný, úprimne vám chce pomôcť. Ale v skutočnosti je mu to jedno. Vypočuť a poľutovať je špeciálny spôsob, ako prevziať nad vami kontrolu, aby ste pred ostatnými, preňho dôležitejšími ľuďmi vyzeral atraktívnejšie pri rozprávaní príbehov zo súkromného života iných.

 

Treba byť opatrný, o čom sa s takýmito ľuďmi zhovárate, najlepšie o ničom alebo o počasí. Je veľmi ľahké sa chytiť sa na návnadu manipulátora, ale snažte sa byť opatrný vo svojich odpovediach.

2. Využívanie
Takýchto príbuzných je lepšie mať na diaľku. Vedia, ako zmiznúť aj na pol roka a objavia sa, keď niečo potrebujú. Nezáleží na tom, čo človek potrebuje: peniaze, pomoc, podporu alebo pohodlie. Po získaní požadovaného znova zmizne neznámym smerom.

Je prekvapujúce, že ak potrebujete pomoc vy, takýto príbuzný si nájde stovky dôvodov na odmietnutie.

 

Bohužiaľ, musíte takúto komunikáciu obmedziť. Dráždenie, ktoré sa vo vás nahromadí, nevyhnutne vyprchá vo forme frustrácie, škandálu alebo hádky. Ak ste sa opakovane stretli s takýmto postojom – vyhýbajte sa takejto osobe, buďte múdrejší a nebude vás hrýzť svedomie.

3. Nepriznávanie  si chýb

Takýto človek, aj keď je jeho vina evidentná a preukázaná inými svedkami, nikdy neuznáva, že pochybil. Naopak, núti vás, aby ste uverili, že na jeho chybe máte podiel aj vy.

 

Spôsobujúc zmätok, takíto ľudia veľmi ľahko manipulujú s ostatnými. Táto forma psychického násilia sa nazýva gaslighting, kde hlavnou úlohou je donútiť ľudí pochybovať o svojom názore.

 

Takíto ľudia sú extrémne otravní, sú prvými, od ktorých by ste sa mali držať na diaľku. V opačnom prípade riskujete, že sa dostanete do nepríjemnej situácie. Ak jeden z príbuzných spadá do tohto opisu, snažte sa mu vyhnúť. Vždy si stojte za svojim, a ak začnete pochybovať, vedzte, že ide o manipuláciu.

4. Neustále kritizovanie

Takýto človek je skeptik a vždy nájde chybu. Samozrejme, každý z nás má právo zmýliť sa. Ale odsúdenie a nekonečné výčitky vážne ničia sebaúctu.

 

Obviňovať a ponižovať ostatných – vtedy sa manipulátor postaví ako prvý. Ostať kľudným je v takejto situácii nemožné. Snažte sa takým ľuďom vyhýbať čo najviac. Ak sa však predsa len dostanete do takejto situácie, nezabudnite, vaše tromfy sú: zdvorilosť, pokoj, rovnováha a ignorovanie. Kontrolujte  svoje nervy, súhlaste, ale počúvajte si viac ako ostatní.

Pamätajte si, že kritika je súčasťou úspechu. Ale niekedy sa môžete mýliť a vtedy nie je čo skrývať, stáva sa to každému. Nikdy sa nehanbite priznať svoju vinu.

5. Tyrania a agresívne správanie

Tieto príznaky manipulátorstva sú častejšie vo vzťahu muž – žena a rodič – dieťa. Takíto ľudia sú tyrani, agresori, velitelia … A vy ste vždy obeťou.

 

Takáto osoba obmedzuje vašu vôľu, spôsobuje, že žiarlite alebo sa cítite vinným, vyhýbate sa komunikácii a neustále ukladáte svoj názor. Musí mať vždy pravdu a vedieť všetko najlepšie. Nie je vylúčené nielen psychologické, ale aj fyzické násilie.

 

Čo robiť? Zvoľte vhodný spôsob správania: nekričte a nerobte scény, neodchádzajte, neospravedlňujte sa. Prestaňte byť otrokom a obeťou. Táto situácia je veľmi nebezpečná nielen kvôli sebaúcte a sebavedomiu, ale môže ohroziť zdravie, dokonca aj život.

 

Ako komunikovať s manipulátormi :

1. Vystúpte z komfortnej zóny. Pamätajte, že to bude len horšie.

2. Analyzujte svoje obavy. Možno má vzťah s takáto človekom len fiktívnu hodnotu a vôbec ho nepotrebujete.

3. Skúste byť empatickí, skúste počúvať, čo sa vám takýto človek snaží povedať.

4. Rešpektujte svoj osobný priestor, ten nech je pre vás prvoradý.

5. Buďte korektní a slušní. dokonca aj vtedy, keď dotyčný hovorí trápne veci, snažte sa držať si odstup, filtrovať informácie, nezabudnite na rešpekt a slušnosť.

 

6. V akejkoľvek situácii, buďte sebavedomí a naučte sa povedať „nie“.

7. Použite vo svojom prejave čarovné slovíčka: ďakujem, prosím, prepáč.

8. Nevytvárajte problémy tam, kde nie sú.

9. Buďte trpezliví. Vykonajte záverečné závery a konajte iba s chladnou a triezvou mysľou. Pri silných emóciách môžete narobiť veľa hlúpostí. Každé rozhodnutie, ktoré urobíte, musí byť premyslené do najmenších detailov.

 

Neznamená však, že takýchto ľudí by ste mali úplne vylúčiť zo svojho života. Je dôležité nezabúdať, že atmosféra, ktorú okolo seba manipulátori vytvárajú spôsobuje záťaž na psychiku a bude vás ovplyvňovať po celý život.

Myslíte si, že tieto tipy fungujú aj v praxi? Napíšte nám v komentároch, ako by si počínali vy, ak by ste sa ocitli v podobnej situácii.

Zdroj : takprosto.cc

 

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Čo robiť, ak je niekto z vašich blízkych manipulátor? Prerušte všetky väzby, ak ste si všimli toto …”