Dlhoročná cvičiteľka nám ukázala, ako si zlepšiť postavu a vyrovnať chrbrticu. Zvládnu to aj staršie ročníky

Ak sa človek začne starať o svoju chrbticu už v mladosti, v 70-tke či 80-tke bude zdravý, energický, s jasnou mysľou a dobrou pamäťou. Je potrebné si uvedomiť nielen dôležitosť týchto cvičení, no najmä ich pravidelnosť. Úplne stačí ak ich budete robiť každý deň len pár minút. Pozitívne výsledky sa objavia do niekoľkých týždňoch alebo aj dní, v závislosti od ich pravidelnosti.

Ak ste začiatočník v cvičení na posilňovanie chrbtice, je potrebné, aby ste dodržiavali nasledujúce pravidlá:

  1. Nevykonávajte prudké pohyby, môžete si tým viac uškodiť ako pomôcť
  2. Vykonávajte cviky, zodpovedajúce vašim fyzickým schopnostiam. Začínajte s niečim jednoduchším a postupne zvyšujte náročnosť
  3. Nepokúšajte robiť cviky s maximálnym rozpätím. Začnite radšej s malými pohybmi, aby vás nič nebolelo a postupne zvyšujte svalové rozpätie.

Tieto pravidlá treba dodržiavať z toho dôvodu, že vy sami nepoznáte skutočný stav vašej chrbtice – možnú osteochondrózu (soľné ložiská na chrbtici) či stav medzistavcových platničiek a väzov. Ich nadmerné zaťaženie tak môže spôsobiť vážne poškodenie.

CVIKY NA CHRBTICU

  1. Nakloňte sa 20-krát ku každej nohe
  2. 15 nadvihnutí panvy a trupu
  3. 15 výpadov najskôr na jednu nohu, potom na druhú
  4. 10 zákopov s jednou a 10 zákopov s druhou nohou
  5. Tento cvik zopakujte 30-krát po sebe

V každej pozícii sa pokúste vydržať 15 sekúnd. Každý cvik si zopakujte aspoň 3-krát (podľa vašich fyzických možností a schopností).

Pamätajte si, že tréningom a rozťahovaním chrbtice posilňujete svaly a väzy, ktoré udržujú chrbticu v napnutom stave. Týmto sa bude stimulovať cirkulácia energie a krvi v tele. Naštartujete si svoj metabolizmus a posilnite vnútorné orgány. Vo všeobecnosti to bude mať priaznivý vplyv na zdravie celého organizmu.

Úspech každej práce závisí od motivácie. Čím silnejšia je, tým viac môže človek dosiahnuť. Pri začatí sérií cvikov na chrbticu je potrebné, aby ste si sami vytvorili takúto motiváciu – presvedčte sa, že tieto cvičenia sú pre vás naozaj dôležité. Týmto spôsobom budete mať za sebou polovicu práce. Teraz je potrebné zapojiť sa do tréningového režimu a postupne zvyšovať zaťaženie. Za týmto účelom začnite s cvikmi s minimálnou záťažou. Počas prvého týždňa sa snažte všetky cviky cvičiť pomaly. Ak sa cítite nepríjemne alebo unavene, dajte si kratšiu pauzu. Pravidelným cvičením budete postupne cítiť, ako sa vaše telo stáva silnejším, vaša výdrž bude narastať a chrbtica vám za to určite poďakuje.

Rovnako ako pri akejkoľvek fyzickej aktivite aj po tomto cvičení budete cítiť bolesť v chrbtových svalov. Nebojte sa, nie je to nič nezvyčajné, čoskoro prejdú.

Podeľte sa o tieto zdraviu prospešné cviky aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

zdroj:uduba.com

Chod hore