Toto sa stane s vaším telom, ak budete najmä počas jari jesť aspoň 1 uhorku denne. Je to zázrak

Každý človek vie, že počas dňa by mal vypiť aspoň dva litre vody. Nie každý organizmus je prispôsobený prijať takéto množstvo tekutiny denne, dokonca ani po určitých dávkach. Našťastie existuje vynikajúca alternatíva – uhorky. Skladajú sa z 95-97% vody.

Zvyšné 3 percentá pozostávajú z chlorofylu, karoténu, vitamínov PP, C a B, makro- a mikroelementov, draslíka, horčíka a jódu.

Jar pre mnohých z nás predstavuje obdobie avitaminózy a dehydratácie organizmu. Ako to prekonať bez toho, aby kvôli tomu trpela naše zdravie? Každý deň skonzumujte aspoň 1 uhorku. Aj keby bola zo skleníka, je to v poriadku. Táto zelenina totiž dokáže nášmu telu priniesť veľa úžitku.

польза огурцов для организма

Je zaujímavé, že pôvodná krajina uhorky sa nenachádza na území krajín SNŠ, ako si mnohí myslia, ale v subtropickej oblasti Indie, na úpätí Himalájí. Práve tu ešte rastú vo svojich prirodzených podmienkach. V Biblii sa spomínala ako zelenina Egyptu.

Od dávnych čias ich konzumovali aj Gréci a potom Rimania. A len v dobe Karola Veľkého sa uhorka rozšírila v krajinách strednej Európy.

польза огурцов для человека

Kde všade teda môžeme využiť mladé uhorky?

  1. V kulinárstveUhorky sú hlavnou ingredienciou letných šalátov. Solené, nakladané či menej slané – skvelá súčasť takmer akéhokoľvek predjedla. Či si už zvolíte mladé alebo z neskoršieho zberu, je už len na vás. Na chuti to nič neuberie.

    польза огурцов для лица

  2. V dietológiiUhorky pomáhajú regulovať metabolizmus, obsahujú zložité organické látky, ktoré stimulujú chuť do jedla a zlepšujú asimiláciu potravín.

    Treba poznamenať, že čerstvé uhorky zvyšujú kyslosť žalúdka. Preto sa majú používať s opatrnosťou u ľudí trpiacich vredmi alebo gastritídou. To je jediná vec, ako nám uhorky môžu poškodiť.

    V uhorky obsahujú veľa vlákniny, ktoré nie sú absorbované ľudským telom. Preto urýchľuje prechod potravy cez črevný trakt, odstraňuje prebytok cholesterolu z tela, reguluje hladinu cukru a zbavuje ho toxínov.

    Obsah kalórií čerstvej uhorky – iba 13,5 kcal na 100 gramov. Bez ohľadu na to, koľko ju budete jesť, nič zlé sa vám nestane. Zároveň je bohatá na vitamíny skupiny B, kyselinu askorbovú, vitamíny E, PP, draslík, jód a minerálne látky.

    польза огурцов для здоровья

  3. V medicíneOdvar z uhoriek môžete pokojne piť namiesto čistej vody. Je prospešný a chutný. Dužina čerstvých uhoriek sa používa ako diuretikum, choleretikum a preháňadlo. Draslík obsiahnutý v uhorkách zlepšuje funkciu obličiek a srdca.

    Uhorky sú vynikajúcou voľbou pri popáleninách. Ošetrujú pokožku, hydratujú ju a uzdravujú. Odvar z uhorkových listov pijú ľudia pri krvácaní.

    польза огурцов для похудения

  4. V kozmetológiiUhorky v pomletom stave sa stali súčasťou mnohých masiek na tvár, pleťových vôd a krémov na ruky. Majú bieliaci účinok, zmierňujú akné, zvyšujú elasticitu a pružnosť pokožky.

    польза и вред огурцов

Pri výbere uhoriek zamerajte vašu pozornosť predovšetkým na odtieň ich šupky. Mala by byť jasne zelená a bez akéhokoľvek lesku. Taktiež sa pozrite na to, aký majú chvostík – ak je vyblednutý, zelenina už nepatrí práve k tým najčerstvejším.

Uhorky by mali mať strednú veľkosť, preto sa vyvarujte nákupom tých veľkých. Budete platiť len za vodu a veľa semienok nachádzajúcich sa v ich vnútri.

Netreba zabúdať ani na ich vôňu! Uhorka by mala voňať ako uhorka. Skoré uhorky v skleníku sú zvyčajne vypestované pomocou chemických hnojív a stimulantov rastu. Ak rozrezaná uhorka nemá svoju typickú vôňu alebo je na nej niečo nezvyčajné, je vysoko pravdepodobné, že bola pri pestovaní nadmieru hnojená chemikáliami.

 

zdroj:takrpsoto.cc

Chod hore