Reštaurácia v Berlíne odmietla obslúžiť židovskú rodinu

Hlavné mesto Nemecka Berlín sa ocitlo uprostred ďalšieho antisemitského škandálu. Reštaurácia, ktorá sa nachádza na námestí Gendarmenmarkt nechcela obslúžiť židovskú rodinu. Túto informácu priniesol týždenník Focus s odkazom na Facebook organizácie: Výskumné a informačné centrum pre antisemitizmus (RIAS).

 

Rodina vošla do reštaurácie v ktorej blízkosti sa konala akcia k 70. výroču nezávislosti Izraela. Hlava rrodiny mala na hlave tradičnú jarmulku a jeho žena šperky s  náboženským motívom odkazujúcim k judaizmu a sedemročný ťažko postihnutý syn držal v rukách balónik s nápisom Mám rád Izrael.  V reštaurácií nesedel takmer nikto.  Keď si sadli k stolu, obsluha ich úplne ignorovala.

 

Snažili sa na seba všemožne upozorniť, ale márne. Po ďalších minútach prišl do reštaurácie ďalší hostia, ktorí okamžite boli obslúžený.  Muž sa preto opäť snažil objednať si, opäť márne. Personál im mal iba oznámiť, že sedí pri zlého stola.

Muž teda požiadal obsluhum, aby ich usadila k inému stolu, ale bol im povedané, aby si našli inú reštauráciu. Muž sa neskôr opakovane pýtal, či reštaurácia má problém so židmi a tí nie sú v tomto zariadení vítaní. Nikto mu neodpovedal, iba ho sprevádzali posmešky a ironické úsmevy, píše server.

Organizácia RIAS bola založená v roku 2015 a dokumentuje antisemitské incidenty a prejavy v Berlíne.

Chod hore