Domáci recept na bravčové pliecko. Chutí aj tým, ktorí ho neradi jedia. Pokojne by sme ho mali aj každý deň

 

  • 1 kg bravčového pliecka
  • 6 lyžičiek morskej soli
  • 2 lyžičky cukru
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 1,5 kopcovitej lyžice majoránu
  • 1 lyžica mletej papriky
  • sieťka na šunku alebo bavlnené nite

 

 Postup:
  • Pliecko umyjeme a dobre osušíme. Soľ premiešame s cukrom a dobre nimi mäso potrieme, až sa „spotí“ tzn. zvlhne. Potom mäso potrieme prekrojenými strúčikmi cesnaku.
  • Všetky ostatné suroviny dobre zmiešame a potrieme nimi mäso z každej strany. Preložíme ho do hrnca, prikryjeme a necháme postáť v miestnosti s izbovou teplotou asi 3 hodiny. Následne vložíme hrniec do chladničky na 48 – 60 hodín. Mäso priebežne otáčame na druhú stranu a vodu, ktorá sa vytvorila vylejeme. Mäso nesušíme!
  • Po tejto procedúre mäso vložíme do sieťky alebo zabalíme do bavlnených nití. Ak je to potrebné, preložíme ho do väčšieho hrnca a zalejeme vriacou vodou asi 2-3 cm nad mäsom. To všetko aby sa zakonzervovali chute.

  • Mäso povaríme. Tento „vývar“ môžeme ochutnať a mäso prípadne dosoliť. Po 10 minútach vezmeme hrniec z ohňa a necháme vychladnúť. Neuponáhľame chladnutie pod studenou vodou!
  • V tej istej vode opäť varíme mäso na strednom plameni asi 7 minút. Necháme ho vychladnúť. Mäso potom očistíme od sieťky či nití a poriadne vysušíme papierovými utierkami.
  • Potom vložíme do chladničky a odjedáme z neho podľa chuti.
 
Chod hore