- 1 kg bravčového pliecka
- 6 lyžičiek morskej soli
- 2 lyžičky cukru
- 4 strúčiky cesnaku
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1,5 kopcovitej lyžice majoránu
- 1 lyžica mletej papriky
- sieťka na šunku alebo bavlnené nite
Postup:
- Pliecko umyjeme a dobre osušíme. Soľ premiešame s cukrom a dobre nimi mäso potrieme, až sa “spotí” tzn. zvlhne. Potom mäso potrieme prekrojenými strúčikmi cesnaku.
- Všetky ostatné suroviny dobre zmiešame a potrieme nimi mäso z každej strany. Preložíme ho do hrnca, prikryjeme a necháme postáť v miestnosti s izbovou teplotou asi 3 hodiny. Následne vložíme hrniec do chladničky na 48 – 60 hodín. Mäso priebežne otáčame na druhú stranu a vodu, ktorá sa vytvorila vylejeme. Mäso nesušíme!
- Po tejto procedúre mäso vložíme do sieťky alebo zabalíme do bavlnených nití. Ak je to potrebné, preložíme ho do väčšieho hrnca a zalejeme vriacou vodou asi 2-3 cm nad mäsom. To všetko aby sa zakonzervovali chute.
- Mäso povaríme. Tento “vývar” môžeme ochutnať a mäso prípadne dosoliť. Po 10 minútach vezmeme hrniec z ohňa a necháme vychladnúť. Neuponáhľame chladnutie pod studenou vodou!
- V tej istej vode opäť varíme mäso na strednom plameni asi 7 minút. Necháme ho vychladnúť. Mäso potom očistíme od sieťky či nití a poriadne vysušíme papierovými utierkami.
- Potom vložíme do chladničky a odjedáme z neho podľa chuti.
Prečítajte si aj
Aký je tvoj názor?