Ľudia, ktorí aj v roku 2018 píšu ručne, sú múdrejší! Je to z jedného dôvodu

Kedy naposledy ste si niečo napísali vlastnou rukou? Deti v dnešnej dobe nepíšu, len tlačia prstami do počítačov a mobilov. Je pre nich dokonca náročné vytvoriť si svoj vlastný rukopis! Vzniká tak otázka, či v tejto dobe vôbec stojí za to deti naučiť písať. Je táto zručnosť pre nich vôbec tak potrebná?

Spomínate si, ako sme sa v škole učili krasopis? Najskôr to boli jednotlivé písmená, potom slová, vety a neskôr odseky aj slohy. V súčastnosti sa v mnohých krajinách diskutuje o zrušení hodín krasopisu. Normy sa menia a pekné písanie sa pomaly začína vytrácať.

Ručné písanie nie je populárne ani v Spojených štátoch amerických. Na školách sa táto zručnosť netestuje, kvôli čomu sa na učebnice pravopisu nevynakladá toľko financií.

Napriek tomu vedci tvrdia, že písanie textu rukou je pre rozvoj detí veľmi dôležité.

Tento proces automaticky aktivuje unikátne nervové obvody, ktoré stimulujú mozgovú aktivitu. V mnohých prípadoch sú neaktívne, napríklad keď dieťa vyťukáva text na klávesnici. Písanie rukou taktiež rozvíja jemnú motoriku rúk.

Americkí vedci uskutočnili zaujímavý experiment: deťom, ktoré ešte nevedeli čítať ani písať ukazovali na kartičkách písmená alebo rôzne tvary. Deti museli zreprodukovať to, čo videli.

Na to im slúžili tri spôsoby: spájanie bodov čiarkami, písanie písmen na čistý papier alebo písanie písmen na počítači.

Výskum mozgov zo všetkých troch skupín pomocou MRI zistil následovné: tie deti, ktoré sa snažili písmeno reprodukovať na papier bez akejkoľvek pomoci aktivovali oblasti mozgu zodpovedné za čítanie a písanie.

Ani v jednej zo skupín, kde spájali prerušované body alebo písali písmena na počítači sa podobný jav neobjavil.

Odkiaľ pochádza tento rozdiel? Odpoveď je jednoduchá. Ľudský mozog pracuje aktívnejšie, keď píšeme rukou a to z niekoľkých dôvodov. Po prvé, musí si vopred naplánovať budúci tvar toho, čo napíšeme a zároveň kontrolovať svaly.

Neuróny sú namáhané o to viac, keď sa písmená neustále menia. Intenzívna práca mozgu počas písania ovplyvňuje jeho vývoj: pamäť, zlepšovanie motorických zručností, tak ako aj schopnosť učenia.

Profesorka Virginia Burninger tvrdí, že detí sa naučia rýchlejšie písať pomocou vlastnej ruky, okrem toho sú vďaka tomu schopné používať omnoho viac slov ako iné deti. To znamená, že slohová práca písaná takýmto dieťaťom je nielen dlhšia a koherentnejšia, ale aj expresívnejšia.

Praktizovaním ručného písania získavate také isté výhody, ako pri štúdiu hudobných nástrojov. Nie každý si môže dovoliť navštevovať hodiny hudby, ale každý ma prístup k peru a papieru. Nie každý si môže dovoliť kúpiť počítač, no ako môžete vidieť, nie vždy to je na škodu.

A ako sú na tom vaše deti? Trávia dostatok času písaním rukou?

 

zdroj:cnn.com

Chod hore