Starý otec napísal list svojim vnúčatám o tom, aké dôležité je ich detstvo

Neexistuje nič cennejšie, ako múdre rady starších príbuzných. Starí rodičia majú bohaté životné skúsenosti, o ktoré sa chcú podeliť aj so svojimi vnúčatami.

Na internete sa objavil list starého otca, ktorý ho venoval (nielen) svojim vnúčatám. Je napísaný s láskou a nežnosťou. Má v sebe mnoho humoru ale aj poučných rád…

 

„Tak  veľmi sme sa snažili zlepšiť životy našich detí, že to nakoniec skončilo v náš neprospech. Život svojich vnúčat som si predstavoval úplne inak.

Naozaj by som bol rád, keby ste oblečenie nosili dlhšie, keby ste si vedeli pochutnať na domácej zmrzline a mäse, ktoré ostalo po príprave sendviča. Ja by som to robil.

Dúfam, že ostanete pokornými aj vtedy, keď vás bude niekto zosmiešňovať a nebudete zatracovať  úprimnosť po tom, čo prídete do kontaktu s klamstvom. Dúfam, že sa naučíte ustlať si posteľ, pokosiť trávnik a umyť auto.

Dúfam, že vám na vaše 18. narodeniny nikto nepodaruje nové auto. Bolo by fajn, keby ste aspoň raz v živote zažili narodenie šteniatok.

Spolieham sa na to, že za svoju zásaditosť dostanete po hube. Dúfam, že svoju detskú izbu budete musieť zdieľať s vaším mladším bratom. A ak bude chcieť pozrieť si s vami film, dúfam, že mu to dovolíte.

Dúfam, že budete mať príležitosť chodiť do školy pešo spolu s vašimi kamarátmi a budete to robiť bez obáv. Dúfam, že nebudete jednými z tých detí, ktoré svoje matky poprosia, aby ich vysadili 2 bloky pred školou, len aby ich s ňou nikto nevidel.

Dúfam, že ak budete chcieť prak, váš otec si ho s vami vyrobí, a nepôjde ho kúpiť do obchodu.

Dúfam, že sa budete váľať v blate a budete čítať knihy. Dúfam, že skôr, než začnete ovládať počítač, sa naučíte ščítavať a odčítavať – bez kalkulačky.

Dúfam, že po vylezení na kopec budú vaše nohy ozdobené odreninami. Dúfam, že si popálite prsty, keď budete chcieť chytať horúce zemiaky a váš jazyk primrzne k studenému stĺpu, keď sa ho budete snažiť olízať.

Vyskúšajte pivo, mne to je jedno. No dúfam, že vám nebude chutiť. A ak vám kamaráti ponúknu drogy alebo cigaretu, dúfam, že pochopíte, že takýto človek nie je váš kamarát.

Dúfam, že budete mať možnosť sedieť s vaším starým otcom na povale alebo ísť so strýkom na ryby. Dúfam, že si na pohrebe poplačete a prázdniny si poriadne užijete.

 

Dúfam, že vás mama potrestá keď rozbijete okno vášmu susedovi a pridusí vás svojím objatím, keď jej na Vianoce dáte ručne vyrobenú pohľadnicu.

Želám vám, aby ste sa na ceste životom stretli so skúškami a sklamaniami, aby ste vedeli tvrdo pracovať a spokojne oddychovať. Len takýto život považujem za plnohodnotný.

List je napísaný perom. Zapečatený bozkom. Pošlite ho všetkým vašim blízkym priateľom. A ak zomriem ako prvý, stretneme sa v nebi.“

Súhlasíte s autorom listu? Chceli by ste k tomu niečo pridať? O aké skúsenosti by ste sa podelili s mladou generáciou?

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Starý otec napísal list svojim vnúčatám o tom, aké dôležité je ich detstvo”