Odlesňovanie poškodzuje Zem viac ako plast! Hlavným problémom sú potraviny

Ak konzumujete organické potraviny v domnení, že pomáhate planéte, táto štúdia podkope všetky vaše dobré úmysly.

Medzinárodní výskumníci z Chalmers University of Technology vo Švédsku študovali vplyv organickej a bežnej výroby potravín na klímu.

 

Tím zistil, že organické plodiny prinášajú oveľa nižšiu úrodu, najmä preto, že na jej zvýšenie sa nepoužívajú chemické hnojivá.

Výsledkom je, že na výrobu rovnakého množstva biopotravín a bežných potravín budete potrebovať oveľa viac pôdy.

Vedci tiež dospeli k záveru, že biopotraviny majú väčší vplyv na klímu, než tie bežné.

Je to spôsobené nadmernou tvorbou emisií oxidu uhličitého, pochádzajúceho z odlesňovania, ktoré je potrebné v dôsledku menej efektívnej výroby ekologických výrobkov.

„Širšie využívanie pôdy v ekologickom poľnohospodárstve nepriamo vedie k zvýšeniu emisií oxidu uhličitého v dôsledku odlesňovania,“ povedal jeden z autorov štúdie, Stefan Wirsenius, „Svetová produkcia potravín je regulovaná medzinárodným obchodom, a preto to, ako my napríklad riadime poľnohospodárstvo vo Švédsku, ovplyvňuje odlesňovanie v trópoch.

Ak použijeme viac pôdy na rovnaké množstvo potravín, nepriamo prispievame k odlesňovaniu niekde inde vo svete.“

V štúdii publikovanej v časopise Nature, tím zistil, že organický hrášok pestovaný vo Švédsku má o 50% väčší vplyv na klímu ako hrach pestovaný tradičnými metódami.

Pokiaľ ide o iné potraviny, rozdiel bol ešte väčší: švédska ozimná pšenica – o 70%.

Výskumníci hodnotili vplyv širšieho využívania pôdy na emisie oxidu uhličitého, ktoré nazývajú „náklady na uhlík“.

Vzali do úvahy, koľko uhlíka sa ukladá v lesoch, ktorý sa tam vytvorí v dôsledku odlesňovania, čo sa podľa nich predtým pri hodnotení vplyvu ekologických potravín na životné prostredie nezohľadňovalo.

„Ide o obrovské prehliadanie, pretože, ako ukazuje náš výskum, tento efekt môže byť mnohonásobne väčší ako účinky skleníkových plynov,“ hovoria výskumníci.

Tím tvrdí, že výsledky sa dajú aplikovať aj na výrobu organického mäsa, keďže kravy napríklad konzumujú organické zrno.

Ľudia, ktorí sa snažia znížiť svoj vplyv na klímu, by sa nemali vzdať len ekologických potravín.

„Dôležitý je taktiež druh potravín,“ hovorí Wirsenius. „Jesť organickú fazuľu alebo kurča je pre klímu oveľa lepšie ako spotreba hovädzieho mäsa tradičným spôsobom.“

Dodal však, že ekologické poľnohospodárstvo môže pozitívne vplývať iba na hospodárske zvieratá.

„Ale pokiaľ ide o vplyv na klímu, náš výskum ukazuje, že ekologické výrobky sú oveľa horšou alternatívou,“ hovorí.

Čo si o tom myslíte?

 

zdroj: IFLScience

Chod hore