Toto je dôvod, prečo by ste nemali plastové slamky používať. Škodia viac, ako si myslíte. Dôvod je..

Každý deň používame a vyhadzujeme do koša desiatky či dokonca stovky rôznych jednorazových predmetov. Medzi nimi sa určite nachádzajú aj plastové slamky na koktaily. Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, že každá slama, ktorá bola vyrobená, existuje až dodnes?

Samozrejme, plastové slamky nepatria medzi najobávanejší odpad, ktorý končí v oceánoch, no aj napriek tomu predstavujú určitú hrozbu. Prečo?

пластиковые соломинки

Práve vďaka ich malej veľkosti a ľahkosti sa často stáva, že sa dostanú do potravy pre morské živočíchy. Tak napríklad, v Amerike sa každý deň použije približne 500 miliónov plastových slamiek. Väčšinu z nich nemožno recyklovať, preto sa objavujú na skládkach, spadajú do riek, morí a oceánov. Spolu s miliónmi iných jednorazových produktov tak vytvárajú obrovský skládkový odpad v strede Tichého oceánu.

Každoročne viac ako 100 000 morských živočíchov si musí zvykať na život medzi plastmi. Podľa predpovedí bude do roku 2050 v oceáne viac plastu ako morských obyvateľov. Našťastie, všetko sa môže zlepšiť, ak k tomu dopomôže čo najviac ľudí.

загрязнение океана

Porozmýšľajte, ako veľmi potrebujete slamky? Takmer vždy si vieme pokojne poradiť aj bez nich. „Pred 10 rokmi sa plastové slamky nepoužívali úplne všade. Využívali sa len v baroch. Dnes si objednáte obyčajnú chladenú vodu a okamžite si do nej vložíte slamku,“ hovorí Douglas Woodring, zakladateľ aliancie pre obnovu oceánov – skupina z Hong Kongu, ktorá čistí oceány od odpadu.

S výnimkou ľudí, ktorí zo zdravotných dôvodov musia konzumovať nápoje pomocou slamky, majú ostatní možnosť piť nápoje použitím vlastných úst. Ak sa už predsa len rozhodnete kúpiť si slamky, vyberte si tie, ktoré sú z iného materiálu, ako je plast (napríklad bambusové, sklenené či kovové). Okrem toho, že nebudete znečisťovať životné prostredie, ušetríte a pokojne ich môžete použiť aj niekoľkokrát po sebe.

окружающая среда

Skvelou alternatívou k plastovým slamkám sú tie kompostovateľné, ktoré sa vyrábajú zo živice získanej z kukuričného škrobu a nepoškodzujú životné prostredie.

Ak sa neviete obísť bez používania slamiek v kaviarniach, či v iných verejných podnikoch, z hygienických dôvodov, noste so sebou slamku na opakovateľné použitie.

бумажные соломинки

Koľko plastových slamiek ste stihli použiť vy počas svojho života? Nemyslíte si, že ich spotreba zapríčiňuje smrť bezbranným živočíchom podmorského sveta? Nie je to dostatočný dôvod na to, aby ste pri najbližšej príležitosti povedali NIE slamkám?

zdroj:takprosto.cc

Chod hore