„Som Francúz žijúci na Slovensku. Touto cestou by som chcel Slovákom niečo povedať…“

Žijem na Slovensku už takmer 3 roky a faktom je, že táto krajina sa úporne ponáhľa do neoliberalizmu *, čím slepo nasleduje západný ekonomický model.

Teraz vidím, že ľudia sú s hospodárskym systémom viac-menej spokojní. Domnievam sa, že tu panuje akési všeobecné prijatie toho, že dostať sa z komunizmu a prijať neoliberálny model bolo dobré. Tiež si myslím, že to bolo dobré rozhodnutie, no už je čas na zmenu.

Chcem varovať slovenských ľudí ešte skôr, ako by to mohlo zájsť až príliš ďaleko:

hospodársky rast ** je neudržateľný a jeho následky spôsobia viac škody, akú si dokážete predstaviť. Zjavný nárast blahobytu a zlepšovanie materiálnych podmienok v dôsledku priaznivého hospodárskeho rastu je úplnou ilúziou.

Práve teraz to nevidíte, pretože stále existuje pomerne silný hospodársky rast.

Tento hospodársky rast je však ako pohodlný matrac vyrobený z ľadu: je príjemný a viete sa na ňom vyspať, ale skôr či neskôr sa ľad roztopí a narazíte na tvrdú zem. Rovnako tak aj hospodársky rast sa bude pomaly topiť, pretože je neudržateľný. A v čase, keď sa zobudíte na tvrdej zemi, zlikvidujete veľkú časť svojho sociálneho, kultúrneho a prírodného kapitálu.

Dovoľte mi to vysvetliť.

Dnes, ako každý týždeň, som sa vybral na trh, aby som si kúpil sezónne miestne ekologicky vypestované potraviny. Pestovatelia, s ktorými sa rozprávam, majú viac ako 50 rokov. Väčšina z nich má pravdepodobne viac ako 60, niekedy aj 70. Za pár rokov budú mŕtvi a rodinná farma alebo malá farma, o ktorú sa starajú, zanikne, pretože nikto nechce niesť zodpovednosť za chod farmy.

Two farmers selling food in a covered market

Tí mladší poľnohospodári, tí do 50-tky, sa museli stať priemyselnými farmármi, aby sa mohli uživiť a prispôsobiť sa nastavenému ekonomickému modelu. Vidím ich hojnosť ovocia a zeleniny bez ohľadu na to, aká je sezóna, všetky sú rovnaké, bez chyby, lesklé, ako v supermarkete. Bohužiaľ, aj toto je len ilúzia.

Na zjednodušenie, drobní poľnohospodári vytvárajú vyváženú krajinu, plnú biodiverzity, so zásobami CO2 vo svojich pôdach a neznečisťujú životné prostredie. Na druhej strane, priemyselní poľnohospodári vyrezávajú stromy , aby zväčšili svoje polia a uľahčili si používanie väčších strojov, používajú biocídy a hnojivá, ktoré znižujú biodiverzitu a znečisťujú životné prostredie.

Dve (schematické) metódy poľnohospodárstva, ktoré vedú k rovnakému výsledku: potraviny na trhoch a v supermarketoch (pre priemyselných poľnohospodárov). Hospodársky rast však nezaujíma, či potraviny chutia a vyzerajú inak, či je životné prostredie poškodené, či je biokultúrna časť krajiny zničená, alebo či sú poľnohospodári zle platení. Koniec koncov, pre systém je dôležité len to, že potraviny sa vyrábajú a s nádejou verí, že sa spotrebujú.

Nedovoľte, aby vaši malí poľnohospodári zomreli.

Podpora učiteľov a sestier je skvelá. Podpora malých farmárov je ešte lepšia

Väčšina z vás, na rozdiel od francúzskych ľudí, má rodičov alebo starých rodičov so záhradami alebo malými farmami. Nedovoľte, aby to vymizlo, pretože za pár rokov sa pre vás stanú najvzácnejším zdrojom.

Vo Francúzsku ide o to, že čoraz viac a viac ľudí chce opäť začať pestovať potraviny, ale nikto nevie, ako to funguje, stratili sme spojenie s pôdou.

Doslova, je tu len betón, a žiadne miesto, kde by sa dalo hocičo zasadiť. No čo je ešte horšie, v dôsledku praktík priemyselného poľnohospodárstva doslova strácame pôdu, pôvod nášho života. Bohužiaľ, betón je ziskovejší ako stromy. Hospodársky systém založený na hospodárskom raste nemá veľký priestor pre ekologicky vhodné postupy v poľnohospodárstve. Tak je to vo Francúzsku a aj na Slovensku. Ale vy ste toto spojenie so zemou nestratili. Zatiaľ. Nedovoľte, aby tieto vedomosti a postupy zanikli tak, ako sme to urobili vo Francúzsku, pretože vy, alebo vaše deti a vnúčatá, sa k nim budete musieť vrátiť, či už to chcete, alebo nie.

Nenechajte si vziať svoje tradície, nebojte sa byť tým, kým ste a nedajte sa vykoreniť.

Slovak girls in traditional costume turning around, dancing

Netvrdím, že minulosť je lepšia ako dnešok. Mám len 25 rokov a nepociťujem nostalgiu o „starých dobrých časoch“. Myslím si, že ak chceme trvalo udržateľný pokrok, je lepšie zachovať si tie veci, ktoré ešte existujú, a o ktorých vieme, že sú udržateľnejšie.

Premýšľajte o tom týmto spôsobom. Pokračujem príkladom poľnohospodárstva, na Západe sme preskúmali spôsob industrializácie poľnohospodárstva a jeho veľkú závislosť od toxických chemikálií. Teraz si uvedomujeme, že je to slepá ulička a snažíme sa nájsť iné spôsoby.

Vy, Slovensko, nemusíte postupovať rovnako, vidíte, že to viedlo k zlyhaniu. Ušetrite si 50 rokov nesprávnej „modernizácie“, a táto trauma vás minie. Pokrok už neznamená hospodársky rast. Buďte inteligentní, inovatívni: preskočte tento krok, nemusíte si tým prechádzať. Stačí ísť o krok ďalej. Nechajte sa inšpirovať, ak chcete, našimi vlastnými inovatívnymi riešeniami (mestské poľnohospodárstvo, poľnohospodárstvo podporované komunitou, permakultúra, agroekológia, ekonomika zdieľania…), no neopakujte tú istú chybu.

https://www.instagram.com/p/ByQFYYKoMM9/

Prečo som sa rozhodol žiť na Slovensku?

Ako Francúz žijúci na Slovensku sa ma každý Slovák pýta, prečo sakra bývam v ich krajine, ktorá ja údajne horšia v porovnaní s Francúzskom. Zvyčajne odpovedám zoznamom vecí, ktoré sa mi páčia, no existuje jedna jednoduchá, radikálna odpoveď.

Bývam na Slovensku, pretože tu nájdem viac koreňov ako vo Francúzsku. Vidím viac z minulého Francúzska v slovenských koreňoch, než je vo Francúzsku! Našiel som viac úrodnú pôdu ako vo Francúzsku. Ľudia, podobne ako rastliny, potrebujú na rast korene. Koreňmi mám na mysli spoločenstvá, tradície, historickú kultúru, populárne zvyky. Vaše korene v podstate znamenajú poznanie a stelesnenie, odkiaľ pochádzate.

Vo Francúzsku, a najmä v Provence, odkiaľ pochádzam, to už takmer vôbec nie je. Krásnu krajinu zaplnili diaľnice, cesty a autá. Clá sú väčšinou stratené, tradície dávno zabudnuté. Jediné kúsky identity, ktoré prežili, sú tie, s ktorými by sa dalo obchodovať, väčšina z nich je predaná zvyšku sveta, aby ukázali, čo je Francúzsko. Ale nie, v skutočnosti to ukazuje len to, aké Francúzsko bolo. Myslím si, že Francúzsko je teraz len tieňom seba samého, snaží sa znovuzrodiť z popola. Nepresávam však dúfať: spoločnosť sa prebúdza a prináša tisíce alternatív, nové spôsoby života, sociálnejšie, ekologickejšie.

https://www.instagram.com/p/BjrW9sPg6zk/

Ak chcete nasledovať model, nasledujte tento, ten z tichého lesa, ktorý rastie, nie ten o obrovskom strome, ktorý padá.

A čo Slovensku? Nuž, táto krajina sa vybrala na zlú cestu, ale verím, že ešte nie je neskoro. Táto krajina je stále oveľa odolnejšia ako Francúzsko, aby čelila hospodárskej, finančnej alebo environmentálnej kríze. A to je ďalší dôvod, prečo si vyberám túto krajinu. Z dlhodobého hľadiska si myslím, že je to bezpečnejšie miesto.

Vo Francúzsku je potrebné prestavať veľa vecí. Na Slovensku nie sú tieto veci úplne zničené.

Voda je a s najväčšou pravdepodobnosťou aj bude naďalej čistá a bohatá, pôdy sú stále prevažne úrodné, lesy pokrývajú približne 40% územia, miestne potraviny sú chutné a rozmanité, kultúra je bohatá a (stále) nažive a väčšina ľudí stále nestratila kontakt so zemou. Toto sú vaše aktíva. Všetky budú v budúcnosti čoraz viac oceňovanejšie, no všetky sú zároveň ohrozené ekonomickým modelom, ktorý Slovensko nasleduje.

https://www.instagram.com/p/BQ2V3bdgNnP/

V neoliberálnom hospodárstve založenom na hospodárskom raste nie je priestor na veci, ktoré sa nedajú predať.

Nie, nie sú to Arabi a moslimovia, ktorí ohrozujú „Vaše Slovensko“. Slovensko potrebuje ochranu proti silám peňazí, ktoré spôsobujú, že sa vám predajú a zredukujú lesy pre investičné spoločnosti, znečistí životné prostredie, reklamy v každom kúte miest, umenie, kultúra, vzdelávanie alebo zdravotníctvo riadené politikmi. Chamtivé sily, ktoré by videli ako nákupné centrá, divoká urbanizácia a parkoviská ničia verejne priestranstvá, parky či úrodné pôdy. A nakoniec, tragédia slovenskej mládeže, ktorá sa týka mnohých mojich dobrých priateľov: sú nútení opustiť krajinu alebo mať nudnú prácu, ktorú nemajú radi, príkladom sú medzinárodné korporácie ako IBM alebo Amazon.

To je dôvod, prečo vás varujem, nenasledujte Západ. Ukázali sme, akým spôsobom to nefunguje. Ak naozaj potrebujete niekoho nasledovať a kopírovať ich model, potom sa inšpirujte tým, o čo sa my, francúzska občianska spoločnosť, snažíme, nie tým, s čím sa snažíme skoncovať.

https://www.instagram.com/p/BLt9Jj4BS1p/

Opustite neoliberalizmus a iracionálnu vieru v ekonomický rast.

* Neoliberalizmus definujem ako ekonomický model charakterizovaný prevahou privatizácie, fiškálnou úspornosťou, dereguláciou a voľným obchodom. Podporuje tiež znižovanie vplyvu verejných inštitúcií s cieľom rozvíjať úlohu súkromného sektora v hospodárstve.

**Ekonomický rast v tomto kontexte je založený na neoliberalizme. Zahŕňa pojmy produktivity a konzumu, dve strany tej istej mince a obe sú potrebné na podporu hospodárskeho rastu.

Čo si myslíte o názore tohto Francúza?

https://www.instagram.com/p/ByQD3j0H7gS/

 

 

zdroj: citizentocitizen.wordpress.com

Chod hore