Ako cestovať lacnejšie? Prečítajte si našich 5 tipov

Dnes vám prinášame pár užitočných tipov ako v nadchádzajúcej sezóne cestovať aspoň o niečo lacnejšie. Cestovať sa dá buď s cestovkou alebo na vlastnú päsť. A keďže nie sme žiadne padavky, vyberme sa tou zaujímavejšou cestou a zariaďme si to sami a lacnejšie.

Držte sa aspoň niektorých z našich tipov a cestujte lacnejšie a viac v roku 2015!

1. Cestujte mimo sezónu

Sezóna môže byť samozrejme všade v iné obdobie. Je rozdiel, či cestujete po Európe, kde je sezóna v letoviskách v mesiacoch júl a august alebo či cestujete niekde v Ázii. Ak chcete čo to ušetriť cestujte trošku mimo sezóny, ale stále so super podmienkami a počasím. Napríklad cca do 15 júna a od septembra, sú ceny v letoviskách nižšie ako cez „najvychytanejšie“ mesiace počas letných prázdnin.

Samozrejme nie vždy to výjde ale ak môžete skúste si dovolenku prispôsobiť sezónam.

2. Využívajte lacnejšie ubytovanie

Počuli ste už o ubytovacích portáloch ako je napríklad Couchsurfing alebo AirBnB? V prvom prípade sa jedná o službu, kde ľudia po svete ponúkajú v podstate zadarmo svoj „gauč“. Prečo to robia? Jednoducho majú tu možnosť, radi spoznávajú nových ľudí a nové kultúry a budujú nové priateľstvá. Na portáli Couchsurfing sa treba zaregistrovať a samozrejme môžete ale aj nemusíte ponúknuť aj svoj gauč pre ostatných cestovateľov.

Čo tým získate vy? Okrem toho, že ušetríte nemalé peniaze, spoznáte miesto a kultúru trošku bližšie ako keby ste bývali hoteli.

AirBnB, je služba kde ľudia prenajímajú celé byty alebo izby. Funguje na princípe „sharing economy“ a teda v preklade zdieľané vlasníctvo. Týmto spôsobom sa dá nájsť ubytovanie často podstatne lacnejšie ako v rôznych hosteloch či hoteloch. Častokrát až trojnásobne lacnejšie. Prečo by mala ostať izba tety Jozefíny v Taliansku nevyužitá že?

AirBnB založili traja aboslventi massachusettské univerzity Rhode Island School of Design a momentálne poskytuje vyše 800 tisíc ponúk z viac ako 35 tisíc miest a 192 zemí po celom svete. Jeho služby využilo už cez 25 miliónov ľudí. Takže celkom vysoká šanca že si tu ubytovanie nájdete aj vy!

3. Cestujte „na ľahko“

Naozaj so sebou potrbujete vláčiť veľký kufor plný oblečenia, ktoré nakoniec ani nepotrebujete? Ak áno, tak tento bod preskočte. Ale ak nie, rozhodne tak viete ušetriť na poplatkoch za batožinu. Ekonomický cestovatelia sa vedia zbaliť do jednej príručnej batožiny a tak pri rôznych preletoch nepotrebujú zbytočne priplácať za odbavenú batožinu. Rovnako je tam menšia šanca, že sa vám po ceste niekde stratí. Cestujte „na ľahko“ tak ako v kufri tak aj v mysli.

4. Vychytajte lacné letenky

Tu rovnako platí bod 1. a to, že je výhodnejšie cestovať mimo sezóny. Týka sa to aj leteniek. Ďalšou možnosťou je kúpa letenky v pravý čas. Hovorí sa, že ideálny čas na kúpu letenky je tak cca 2 mesiace pred odletom. Dnes však veľmi fičí aj cestovanie nie podľa destinácie ale podľa leteniek. Jednoducho neplánujeme presne kam ideme ale ak sa objavia lacné letenky na nejaké zaujímavé miesto, jednoducho kúpime a letíme. Treba byť trošku spontánnejší. Kde tie letenky ale objavíme. Ideálne je sledovať weby ktoré o takýchto akciových a lacných letenkách píšu. Ja osobne sledujem napríklad Letenky za Babku, ktorých mám aj „lajknutých“ na Facebooku a vďaka tomu mám docela prehľad kde sú kedy aké letenky za dobré ceny. Samozrejme takýchto straánok je na webe viac, tak ich sledujte a lietajte lacnejšie.

5. Lietajte do lacnejších krajín

Ako sa hovorí ak chcete veľa muziky za málo peňazí, tak necestujte k moru na Miami ale choďte radšej do Ázie. Vyberte sa do krajín, kde nebudete plakať nad každým požičaným skútrom alebo večerou v reštaurácii. Dá sa cestovať do rôznych pre nás lacnejších krajín, kde si to za svoj rozpočet naozaj užijete. Napríklad také Thajsko, Indonézia, India, Malajzia, Srí Lanka a podobne. Samozrejme ak chcete ísť do Talianska, chápeme. Ale ak chcete naozaj zaujímavú dovolenku so všetkým čo k tomu patrí, dá sa aj inde a za lepšie ceny. A pritom to jedlo je tam také chutné a tie vlny také úžasné.

Už teraz sa tešíme na dovolenku a dúfame, že sme vás niečim inšpirovali. Ale vy máte istotne svoje vychytávky ako cestovať lacnejšie. Podeľte sa s nami v komentároch.

Chod hore