Ako vypestovať ananás u vás doma, krok po kroku

Ak si chcete kúpiť ananás musíte zamieriť do obchodu, pretože pochádza zo subtropických oblastí a u nás sa vypestovať nedá alebo áno? Áno! Dokážete si ho vypestovať aj doma. Len musíte byť trpezliví. Keď sa vám podarí vrch ananásu zasadiť, umiestnite ho na teplé a svetlé miesto. Najlepšie ale bude, ak ho dáte k oknu na južnú stranu. To je celé. Potom už len treba zalievať, občas prihnojovať a čakať na výsledok. Môže to totiž trvať aj niekoľko rokov, kým rastlina začne plodiť. Kým na nej nevyrastie nové plod, bude vám doma robiť peknú ozdobu. A až nový ananás vyrastie, môžeme jeho vrch znovu zasadiť a vypestovať ďalšie.

Ako vypestovať ananás

Špičku s listami, ktorú pred konzumáciou ananásu odrežeme, môžeme upraviť nasledujúcim spôsobom: Zvyšok dužiny odlomíme a odstránime spodné najkratšie listy. Potom vršok ananásu vložíme do nádoby s vodou a necháme zakoreniť.

Tiež je možné dužinu neodlamovať a ponoriť ju treba do hlbšieho taniera celú. Väčšina pestovateľov však odporúča zvyšky dužiny odstrániť.

Zakorenenú rastlinu zasadíme do kvetináča. Najlepšou kombináciou je záhradnícky substrát s riečnym pieskom v pomere 2: 1. Je potrebné myslieť na to, že listy sú dlhé a ostré. Potrebuje mať dosť priestoru, a ak máte doma malé deti, zabezpečiť, aby sa o rastlinu neporanili.

Ananás prihnojujeme tekutými hnojivami alebo tyčinkami pre orchidey. Upovedomila po troch rokoch sa dočkáme ovocia. Akonáhle sa začne nový ananás formovať, nádherne prevonia celý byt. Ananás zreje päť až šesť mesiacov.

Doba čakania na ovocie je teda dlhá, ale rozhodne sa oplatí. Domáci pěstielé tvrdí, že takto vypestovaný ananás je chutnejšie než ten, ktorý kúpi v obchode.

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Ako vypestovať ananás u vás doma, krok po kroku”