Určite aj vy poznáte açai, chia či goji. Boom okolo malých zázračných potravín sa nedá prehliadnuť. O to prekvapivejšie ale je zistenie, že medzi superpotraviny – rastlinné produkty, ktoré obsahujú množstvo živín, vitamínov, minerálnych látok, bielkovín, mastných kyselín, a ktoré majú veľmi pozitívny účinok na ľudské zdravie – patrí napríklad i kakao, škorica, vlašský orech, zázvor či včelie produkty.
V novej knihe Superpotraviny nájdete všetko dôležité o zdravých živinách v superpotravinách a ich účinkoch.
25 podrobných portrétov jednotlivých superpotravín s praktickými a chutnými receptami, ktoré spestria vaše všedné dni. Okrem toho v tejto knihe nájdete aj rozhovory s odborníkmi na dané témy.
Autorka Sussana Bingemerová je potravinárska novinárka a expertka na zdravé stravovanie.
“To, čo jeme, enormne ovplyvňuje naše blaho,” myslí si S.Bingemerová. “Ako by však malo vyzerať zdravé stravovanie? Názory na túto otázku sa často rozchádzajú. Stále vznikajú nové štúdie, názory a trendy. Dobrá správa ale znie, že je jedno, či sa zaraďujete k všežravcom, vegánom alebo vitariánom – superpotraviny pozitívne obohacujú každý spôsob stravovania. Tieto vysoko výkonné potraviny plné výživných látok majú dokonca pôsobiť ako liek.“
Granátové jablko a spol. posilňujú náš imunitný systém, dodávajú energiu, pomáhajú pri chudnutí a všeobecne pôsobia proti starnutiu buniek. Vyskúšajte.
Praskajú vitamínmi, minerálnymi látkami, ľahko stráviteľnými bielkovinami, vzácnymi mastnými kyselinami a sekundárnymi rastlinnými látkami, ktorých enormné účinky na zdravie vedci objavujú i naďalej. V krajinách pôvodu majú tieto zvláštne rastliny tradíciu aj v prírodnej liečiteľskej medicíne – bobuľa goji v tradičnej čínskej medicíne, kakaový bôb u Aztékov alebo kozonoha hostcová a žihľava v našom domácom liečiteľstve.
„Nejedzte nič, čo by vaša stará mama nepovažovala za jedlo.“
Michael Pollan, profesor žurnalistiky, spisovateľ a kritik fastfoodu
V knihe Superpotraviny nájdete napríklad časť o Zázvore:
Prenikavý zázvorový koreň je takpovediac prasuperpotravinou, patrí k najstarším potravinám a liečivám sveta. Zázvor (ďumbier lekársky) rastie v trópoch a subtrópoch a pestuje sa v krajinách ako Čína, India, Austrália a južnej Amerike. Prísne vzaté, pri zázvore nejde o koreň, ale o podzemok – zosilnený výhonok, v ktorom sa uchováva potrava pre rastlinu.
Zázračná zbraň proti prechladnutiu a tukovým bunkám
Nenápadná hľuza je pravé metabolické turbo: jeho ostrosť nás zahrieva a rozpúšťa naše tukové bunky. Éterické oleje privádzajú trávenie do chodu a upokojujú črevo a žalúdok. Preto je zázvor už dlho známy tiež ako účinná látka proti nevoľnosti, obzvlášť cestovnej nevoľnosti. Kto ňou trpí, najlepšie pred jazdou alebo počas nej by mal žuť kúsok zázvoru. Zázvor je tiež dobrou domácou voľbou pri prechladnutiach. Experti hovoria o pozoruhodných účinkoch koreňa podobných vlastnostiam aspirínu: zabraňuje zápalom a utišuje bolesti. K tomu znižuje vysoký krvný tlak, hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Zodpovedný za to je gingerol, sekundárna rastlinná látka s mnohými antioxidačnými vlastnosťami. Spolu s ostatnými hodnotnými obsahovými látkami v zázvore má ničiť rakovinové bunky.
Ako zázvor využijete
Používajte zázvor v každom prípade čerstvý. Sušený a pomletý síce ešte vonia, má ale oveľa menej hodnotných obsahových látok. Čerstvý zázvor v biokvalite nájdete skoro v každom supermarkete. Kupujte iba zázvor s hladkou, pevnou šupou, bez záhybov a stlačení.