Už čoskoro bude na trhu krém, ktorý kompletne odstráni tetovanie

O tetovaniach všetci vieme, že ostávajú na koži do konca života. Existuje ale jeden spôsob ako si ich dať odstrániť. Ide o veľmi drahý spôsob laserom, ktorý však môže zanechať jazvy. Ľuďom, ktorí by si radi dali preč svoje tetovanie ale svitá nádej.

Je ním Alex Falkenham, výskumník  oblasti patológie v Novom Škótsku. Ten vyvíja krém, ktorý by zredukoval proces zbavovania sa tetovania len tým, že by ste si ho navlhčili. Oproti laserom sa jeho krém zameriava len na bunky naplnené farbivom a minimalizuje tak zápal.

tattoo removal

zdroj:thehigherlearning.com

Falkenhamov krém pre lokálne použitie funguje na princípe zamerania sa na makrofágy, ktoré zostávajú na okrajoch tetovanie. Nové makrofágy skonzumujú tie naplnené farbivom a potom sa aj s farbivom presunú to do lymfatických uzlín. Falkenham stále testuje krém na potetovaných prasatách, nie na ľuďoch a tak nevie, ako dlho trvá, než tetovanie zmizne úplne.

Cena na odstránenie by bola len pár eur a je nutné si miesto natierať jeden mesiac. Na trhu sú ale krémy, ktoré dokážu údajne odstrániť tetovanie ale ani jeden nie je schválený zdravotníckou organizáciou. Vo väčšine prípadov len dôjde k zblednutiu tetovania alebo sa len zosvetlia farebné časti ale k jeho kompletnému odstráneniu nedôjde. Budeme aj naďalej sledovať jeho výskum a keď sa bude predávať určite o tom napíšeme.

Chod hore