Sušíte prádlo vnútri? Tak pozor, škodíte zdraviu celej rodiny!

Aj vy necháte vešať vaše prádlo vo vašej izbe? Nasledujúce riadky vám pomôžu zistiť, že to nie je príliš vhodné robiť. Jednou z najčastejších chýb, ktoré robia ľudia v zime, je ten že ho sušia doma. Toto nesie v sebe zdravotné riziko, pre osoby s oslabeným imunitným systémom alebo astmatikom.

V miestnosti kde sušíte bielizeň, zvyšujte vlhkosť vzduchu o 30 percent. Vytvárate si tým ideálne prostredie pre množenie huby Aspergullus fumigatus, ktorá sa ľahko vstrebáva do naších pľúc. Pre zdravých ľudí je táto huba neškodná, no pre ľudí so slabou imunitou môže byť veľmi nebezpečná, preto vedia k zápalu priedušiek.

zdroj:www.tophealthylife.com

fgfd

Navyše je tento vzduch plný chemikálií pokiaľ používate rôzne prášky a zmäkčovače, ktoré ostávajú po vypratí na bielizni.  V dnešnej dobe sa domy izolujú aby sa ušetrila energia pre kúrenie. Tým si však zastavujeme prívod čerstvého vzduchu, a keď ešte k tomu sušíme bielizeň, ničíme si zdravie pre seba a naším deťom.

Aspoň trochu si môžeme pomôcť pravidelným a poriadným vyvetraním, no pravidelný prísun čerstvého vzduchu nám nestačí. Čoraz viac odborníci volajú po opätovnom zavedení spoločných priestorov na pranie a sušenie, ako to bolo v panelákových domoch kedysi. V USA niektoré fungujú ešte aj dnes a naozaj je to spôsob, ako sa ochrániť pred nebezpečenstvom. Neuvedomujeme si, koľko je vo vzduchu spórov plesní a roztočov. Je to pre nás toxické a môže to mať fatálne dôsledky.

Z niekoľko tisíc druhov plesní je pre nás nebezpečných asi desať z nich. Spôsobuje sa zápal nosových dutín, priedušiek a mnoho ďalších respiračných ochorení, výnimkou je samozrejme alergia, senná nádcha a astma. Medzi príznaky ochorenia patrí aj kašeľ, únava, podraždenie očí, hrdla alebo bolesti hlavy.

Vlhkosti v našej domácnosti by sme mali predchádzať, radšej ju dajme v tom počasí von. Vnútri skúsme veci už len dosušiť, hlavne v miesnosti kde trávime najmenej času. Doma by sme mali siahnuť po pohlcovačoch vlhkosti. Keď už sa nám doma vytvorí pleseň, je ťažké s ňou bojovať – sane sa pravidelným problémom.

Chod hore