Keď sa ti zdá, že je takmer nemožné zvládnuť všetky veci v tvojom živote…

Keď sa ti zdá, že je takmer nemožné zvládnuť všetky veci v tvojom živote, keď 24 hodín nestačí, spomeň si na fľašu od majonézy a 2 šálky kávy. Profesor stál pred triedou, kde mal hodinu filozofie a pred sebou mal nejaké veci. Keď hodina začala, bez slov vzal veľmi veľkú prázdnu fľašu od majonézy a začal ju plniť golfovými loptičkami. Potom sa opýtal študentov, či je fľaša plná. Oni súhlasili, že je.

Potom profesor vzal krabicu s kamienkami a vsypal ich do fľaše. Flašou zľahka zatriasol. Kamienky spadli do voľných miest medzi golfovými loptičkami. Potom sa znova spýtal študentov, ci je fľaša plná. Oni súhlasili, že áno. Profesor ďalej vzal krabicu s pieskom a vsypal ho do fľaše. Samozrejme, že piesok všetko zasypal. Znova sa opýtal, či je fľaša plná. Študenti odpovedali súhlasným áno. Profesor potom vybral dve šálky kávy spod stola a vlial kávu do fľaše, čím zaplnil voľné miesto medzi pieskom. Študenti sa smiali. Teraz, povedal profesor, keď smiech utíchol, chcem, aby ste pripustili, že táto fľaša predstavuje váš život.

Golfové loptičky sú dôležité veci – rodina, deti, zdravie, priatelia a obľúbené vášne – ak by ste stratili všetko ostatné a len tieto veci by zostali, váš život by bol ešte stále naplnený. Kamienky sú ďalšie veci, na ktorých záleží, ako práca, dom a auto. Piesok je všetko ostatné –maličkosti. Ak dáte piesok do fľaše ako prvý, pokračoval, nezostane v nej miesto na kamienky a golfové loptičky. To isté platí o živote. Ak miniete všetok svoj čas a energiu na maličkosti, nikdy nebudete mať priestor na veci, ktoré sú pre vás dôležité.

Takže… Venujte pozornosť veciam, ktoré sú kritické pre vaše šťastie. Hrajte sa so svojimi deťmi. Nájdite si čas na zdravotné prehliadky. Pozvite partnera na večeru. Vždy bude dostatok času na upratanie domu a opravenie odpadu. ‚Najskôr sa postarajte o golfové loptičky –veci, na ktorých naozaj záleží. Stanovte si priority. Zvyšok je len piesok.‘ Jedna študentka sa opýtala, čo predstavovala káva. Profesor sa usmial. ‚Som rád, že ste sa opýtali.‘ ‚ Tá vám len ukazuje, že bez ohľadu na to, aký plný sa vám zdá váš život, vždy je priestor na pár šálok kávy s priateľom

Chod hore