Nemecký obchod s potravinami nepoužíva žiadne obaly a produkuje nulový odpad

Dokážete si vôbec predstaviť obchod, kde by neboli balené potraviny? Myslíte si, že ide o hudbu budúcnosti? Mýlite sa. V Berlíne bol otvorený prvý supermarket pre ekologicky uvedomelých zákazníkov. V obchode sa nepoužívajú plastové obaly, igelitové vrecká, ani nápojové kartóny. K dispozícii sú nádoby na zapožičanie, alebo si zákazníci donesú vlastné nádoby. Nenájdete tu ale produkty komerčných značiek, ktoré si kupujete v supermarketoch. Všetky produkty pochádzajú z lokálnych zdrojov. Jednorázové obaly po ich použití strácajú svoju funkciu a končia v koši. Alternatívou sú recyklované obaly, no najlepšie je žiaden obal.

Supermarket Original Unverpackt dáva zbohom jednorazovým obalom a chce sa vyhnúť tiež recyklovaným obalom. Keď mu nemáte v čom nákup odniesť, môžete v krajnej situácii použiť recyklovateľné papierové obaly. Dokonca ponúka obchod aj zapožičanie nádob, kde si uložíte tovar.

Hlavným cieľom projektu je znížiť množstvo produkovaného odpadu a potravín, ktoré nakoniec končí v odpadových košoch. Zákazník si kúpi toľko množstvo danej potraviny, koľko v danej situácii práve potrebuje. Tým sa zníži množstvo odpadu ako v obchodoch, tak aj v domácnostiach.

Zdroj: The Plaid Zebra

Chod hore