Sprievodca etiketou pre tínedžerov

Po svete chodilo už veľa hulvátov, ľudí, čo dokážu pokaziť aj ten najkrajší deň. Ľudí, čo letia ako zmyslov zbavení, oblejú vás šálkou kávy, ktorú ste si práve chceli vychutnať, a nezastavia sa, aby sa vám ospravedlnili alebo, nebodaj, pomohli!

Kniha Nebuď hulvát je plná dobre mierených rád a zábavných ilustrácií dvoch mladých ľudí (nie vždy s príkladným správaním), ktorí sa s hulvátstvom denne stretávajú. Niekedy mu podľahnú, inokedy odolajú, no vždy nájdu východisko. S ich pomocou to dokážete aj vy.

 

 

Kdekoľvek stretnete človeka – či už na ľadovej kryhe v Antarktíde, alebo len tak na preplnenej ulici –, vždy je slušné pozdraviť. Hneď potom môže nasledovať otázka: „Ako sa máte?“ Touto vetou dávate najavo, že druhého človeka akceptujete, a to je základ slušnosti. Používajte ju čo najčastejšie! Radí Meghan Dohertyová v knihe Nebuď hulvát.

 

Megan založila internetový časopis časopisu Brokelyn.com. Venuje sa tvorbe webových stránok, plagátov a ilustrácií pre rozličných klientov.
Vo svojej knihe radí tínedžerom, ako nevyzerať ako hlupák, grobian, hulvát, či arogantný pubertiak.

„Hoci nikto nechce byť hulvát, grobianov a nevychovancov nájdeme všade. Predbiehajú sa, ohovárajú nás, obsadzujú nám miesto, dokonca sa dokážu premeniť na online trollov. Majú zvláštne schopnosti, no so štipkou predvídavosti a pozornosti sa dnes vieme proti drzému správaniu postaviť.“

 

Vzťahy
Prvé pravidlo, ako sa nesprávať hulvátsky k ostatným: Buďte k sebe dobrí. Ak ste zlí na seba, budete zrejme zlí aj na ostatných, a ak budete zlí na ostatných, ostatní budú zlí na vás. Prestaňte sa neznášať a správať ako ohrdnutá stará dievka. Nikomu to nepomôže.

 

S úprimnosťou najďalej zájdeš

Bez úprimnosti sa ani s návodmi z knihy Nebuď hulvát ďaleko nedostanete. Je pravda, že byť k sebe úprimný vyzerá jednoduchšie, než to v skutočnosti je. (Bolo by neúprimné nepriznať si to.) Napriek tomu, necítite to niekde vnútri, keď sa snažíte byť niekým, kým v skutočnosti nie ste? Alebo keď sa pred ostatnými len na niečo hráte? Ak sa pretvarujeme len preto, aby sme sa ľuďom zapáčili, koledujeme si o problémy. Pretvarovať sa dvadsaťštyri hodín denne si vyžaduje mnoho energie.

 

Meghan Dohertyová je nezávislá ilustrátorka a dizajnérka, s ktorej prácou sa stretneme v knihách Super pop! Top 10 zoznamov z populárnej kultúry, ktoré vám pomôžu vyhrať vedomostnú súťaž, Prežiť v divočineAko prežiť sviatky a na stránkach a plagátoch množstva klientov.

 

Chod hore