Jej torty a koláčiky sú prudko návykové a rýdzo slovenské. Výtvory LULU´s bakery je škoda zjesť! (Rozhovor)

Ak neviete, kto je Lucka Gažová, robíte obrovskú chybu! Hovoríme o nesmierne šikovnej a úspešnej Slovenke, ktorá už takmer 2 roky vedie cukrárenskú výrobu LULU´s bakery sídliacu v Trnave, a ktorej torty a koláčiky sú nevyhnutnou súčasťou väčšiny slovenských svadieb a osláv. Chillin.sk za vás Lucku s radosťou vyspovedal. Upozorňujeme, že počas čítania tohto rozhovoru vám možno padne sánka alebo sa vám budú zbiehať slinky.

Kto tvorí úspešnú LULU´s bakery?

LULU´s bakery tvorím ja Lucka Gažová, a ešte stále moja kolegyňa, ktorá si ale od októbra ide vyskúšať inú prácu, tak si za ňu hľadám náhradu, ktorá so mnou bude tráviť svoj čas pri koláčikoch. Neoddeliteľnou súčasťou je aj moja babka, ktorá doteraz dozerá na všetky moje receptúry a postupy.

 

Už takmer 2 roky pečieš torty, dezerty, koláčiky, macarons, a robíš tak ľuďom radosť a vytváraš zážitok. Čo na svojej práci miluješ a čo naopak nenávidíš?

Milujem na nej hlavne fakt, že za mnou zostáva niečo hmatateľné, že ľuďom prinášam radosť a iskričky do očí tým, čo viem. Veľmi ma baví, že sa môžem stretávať so zákazníkmi a byť priamo súčasťou toho, ako sa z torty, či koláčikov tešia. Každý deň moju prácu sprevádza kreativita a neustále vymýšľanie a žiaden deň nie je ako cez kopirák, to je predsa úžasné, no nie?

Ak by som na nej niečo nenávidela, asi by som sa na to pravdupovediac vykašľala. Nedá sa predsa nenávidieť to, čo milujete. Často ma však trápi, že už nie je veľmi rozdeľovacia línia medzi Luciou Gažovou a LULU´s bakery. Lebo práve Lucia Gažová si potrebuje občas oddýchnuť.

 

Varíš rovnako rada ako pečieš?

Keď som piekla menej, varila som radšej. Teraz sa mi často stáva, že keď prídem domov po 12-tich hodinách v kuchyni, už sa mi variť jednoducho nechce. Vtedy sa toho rád chopí môj priateľ a nebudem klamať, je to veru často. Varenie mám však veľmi rada a ak sa stane, že  náhodou nepečiem, veľmi rada varím. Musí to byť rýchle a väčšinou v tom je vždy veľa masla a vína. Taliansku kuchyňu milujem.

 

Máš aj ty 8-hodinový pracovný čas?

Ale kdeže. Ja nemám pracovný čas, ja mám LULU´s bakery. Zákazníci volajú aj v noci, aj v nedele, a aj v sviatky.  Ak nepečiem, sedím nad papiermi a chystám plán na ďalší týždeň, alebo odpisujem na desiatky správ a emailov.

Ktorá časť pri vytváraní tvojich chutných diel je pre teba najstresujúcejšia?

Kedysi to bolo stavanie veľkých svadobných tort. Moje torty sú jemné a vždy som sa bála, že to nezvládnu, spadnú, nevesta bude plakať a pokazím tak svadbu nejakému milému páru. To sa však našťastie nikdy nestalo a dnes už staviam svadobné torty ako na bežiacom páse. Všetko si treba len natrénovať a chcieť, vtedy sa človek dokáže naučiť takmer všetko.  Dnes je bežnou súčasťou mojej práce karbobrúska, či vodováha. Paradoxne je pre mňa teraz najviac stresujúce to, že musím odmietať množstvo zákazníkov, lebo nedokážem napiecť všetkým.  To ma vždy veľmi mrzí, ľudia ma prehovárajú, no ja svoj deň predsa nenafúknem.

Odkiaľ bol tvoj prvý recept na tortu? Bol úspešný?

Bol od mojej babky a používam ho doteraz, lebo je to ten najlepší recept, aký som kedy mala. Toľko tajomstiev a „štipku toho, trošičku niečoho iného…“ som nezažila v žiadnom recepte. Možno práve preto je taký skvelý.

Odkiaľ čerpáš inšpiráciu?

Odvšadiaľ okolo seba, či je to internet, knihy, časopisy, alebo kombinácia farieb, ktorá ma inšpiruje k novému druhu zdobenia. Koláče mám na mysli takmer stále.

Kupuješ si knihy o pečení?

Samozrejme, mám ich doma hádam 30, aj keď len listujem a pozerám si obrázky, či sledujem kombinácie chutí. A odkedy vydávam svoju vlastnú cukrársku knihu, tak si ich kupujem hádam všetky, aby som odsledovala čo sa mi páči, čo naopak nie. Nerada by som sa predsa vo svojej knižke po niekom“opičila“, preto musí byť prieskum trhu dokonalý.

13537554_912433558885325_7527952086875260499_n

Kam najďalej cestovali tvoje výrobky?

Chodia po celom Slovensku, boli už aj v okolitých krajinách.  Všetko sú to krehké výtvory, ktorým dlhá cesta nerobí veľmi dobre, preto to svojim zákazníkom ani veľmi neodporúčam. Niekedy sa ale nedajú presvedčiť. Zatiaľ to však vždy dopadlo na jednotku.

Akú najnezvyčajnejšiu surovinu si pri pečení použila?

Myslím, že nijakú šialenosť som pri pečení nepoužívala. Vždy sú to suroviny v rámci prijateľnej normy.

Akú najkurióznejšiu požiadavku mali tvoji zákazníci?

Požiadavky sú naozaj rôzne, ja mám však od začiatku pevne stanovené čo pečiem a ako to pečiem. Torty žiadnych špeciálnych tvarov, chutí, či veľkostí u mňa veľmi do úvahy neprichádzajú.

11144945_750558801739469_6359704998337274904_o

Pečieš aj bezlepkové, nízkobielkovinové, či raw dobroty?

Bezlepkové a bezcukrové koláčiky sú už pre mňa štandardom, jemne som sa začala venovať aj bezlaktózovým tortám, no keďže tie moje sú sama smotana a mascarpone, tak to nie je to pravé orechové.  Raw dezert som vyskúšala jeden, ale veď tam sa predsa nič nepečie!  Takže som túto variantu ihneď zavrhla. Mňa to musí baviť, jedine vtedy sú koláčiky a torty presne také, aké majú byť.

Sú výrobky Lulu´s bakery dostupné pre ľudí z celého Slovenska?

Sú, jedine však osobným odberom. Krehkosť, jemnosť a jedinečnosť nechcem nahrádzať žiadnymi alternatívami, aby tortičky mohli cestovať kuriérom, či iným spôsobom po celom Slovensku.  Zákazníkov mám však aj z východu, zvykli si za dobrým prísť, a vždy keď majú cestu do Bratislavy, volajú mi, aby som im niečo pripravila.

Vyzerala by/Vyzerala tvoja svadobná torta ako jedna z tých, ktoré si upiekla?

Určite áno. Neviem si predstaviť, že by mi na moju svadbu piekol niekto iný, aj keď toto vyhlásenie možno oľutujem. Vždy keď mám pri tvorbe torty voľnú ruku, tvorím ju tak, akoby bola pre mňa. V prvom rade musím byť spokojná ja, aby mohol byť spokojný zákazník.

 13895051_943465785782102_3337756947153196212_n

Prezradíš nám aj nejaké cukrárske tajomstvo?

Mojim najväčším tajomstvom je odhodlanie a vytrvalosť.  Všetky ostatné prezradím vo svojej novej knihe, ktorá uzrie svetlo sveta už v novembri.

Poznáš mýtus z tvojho remesla, ktorý by si chcela vyvrátiť?

Ale hádam už ani nie. Cukrárstvo sa na Slovensku za posledné roky posunulo o taký kus ďalej, že už asi žiadne mýty ani neexistujú.

 

Plánuješ kurzy pečenia pre nás amatérov?

Plánujem, určite áno. Zatiaľ mi to však čas nedovoľuje, keďže som súčasťou každej jednej torty a koláčika, ktorý  z LULU´s bakery odíde. Hneď po tom, ako sa mi podarí za sebou  vystavať šikovný tím nadšených ľudí a ja si trošku uvedomím, že naozaj nemusím robiť všetko sama, vtedy chcem začať s kurzmi.

Aký je tvoj cukrársky sen?

Ten si práve plním. Nielen tým, že každý deň môžem prísť do mojej vlastnej výrobne a robiť ľuďom radosť, ale aj tým, že som dostala príležitosť napísať svoju vlastnú cukrársku knihu, ktorá bude už o pár mesiacov na regáloch kníhkupectiev a v ktorej prezradím všetky svoje ostatné tajomstvá!

Chillin.sk Lucke za jej čas a inšpiratívne odpovede naozaj veľmi pekne ďakujeme. Lucku môžete sledovať aj na jej Facebooku alebo Instagrame.

13524578_914248442037170_8560390302282188177_n

13580501_920315471430467_6737384627108990877_o

13315695_897473203714694_4874891949650367465_n

13690855_930384660423548_2927547750737695794_n

IMG_1894-copy

14027324_1244378402260819_301558433_n

13076789_877783855683629_413499942681903520_n

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Jej torty a koláčiky sú prudko návykové a rýdzo slovenské. Výtvory LULU´s bakery je škoda zjesť! (Rozhovor)”