Jeme jedy! Ponúkame vám návod ako odlíšiť GMO paradajky len v dvoch jednoduchých krokoch!

Ovocie a zelenina by mali byť základným pilierom každého stravovacieho plánu. Obsahujú veľké množstvo vitamínov, ktoré sú potrebné pre naše zdravie. Odborníci na zdravie a iní profesionáli v tejto oblasti hovoria, že v našej strave by sa mali nachádzať tieto dary matky prírody čo v najväčšom množstve.

Avšak sú tu rastúce obavy ohľadom pôvodu ovocia a zeleniny na našom trhu. Otázka, ako veľmi sú prospešné pre naše telo, je kladená viac a viac. Náš trh je presýtený s GMO produktami a ako môžeme vedieť či sú zdravé alebo nie? Zoberme si napríklad paradajky. Viete bez problémov rozlíšiť bežnú paradajku od tej geneticky modifikovanej? Je tu zopár tých, ktorí to vedia. Niekoľko tých, ktorých to nezaujíma a ostatní to nevedia. Táto informácia je veľmi závažná a my sme sa rozhodli ukázať vám, ako identifikovať GMO produkty a ako vyberať potraviny rozumne. Ak vám záleží na vašom zdraví a na zdraví vašej rodiny, mali by ste zbystriť pozornosť.

Sú GMO potraviny bezpečné?

Ak príde reč na GMO, všade sa stretnete s dvoma rozdielnymi názormi. Na jednej strane sú potravinoví magnáti a ich vedci, ktorí tvrdia, že geneticky upravované potraviny sú úplne bezpečné a nemali by byť považované za toxické alebo dokonca zakázané. Na druhej strane máme dôkazy, ktoré takéto potraviny radia k toxickým a pre človeka nebezpečným. Testy v laboratóriách dokázali, že kvôli takýmto potravinám hospodárske zvieratá zomierali oveľa skôr a škodili každému skúmanému orgánu. Väčšina vyspelých krajín má striktné predpisy a zákazy produkovania a používania GMO produktov, na čele s Austráliou, Japonskom a celou EU tvrdiacou, že tieto produkty by v žiadnom prípade nemali byť pre spotrebu povolené.

Označovanie GMO produktov

Ovocie a zelenina, ktorá je pestovaná bežnou cestou (s chemickými postrekmi) je označovaná štyrmi číslicami. Pestované organicky, sú označované piatimi číslicami a prvá z nich je deviatka. Geneticky modifikované ovocie a zelenina majú označenie s piatimi číslicami začínajúcimi osmičkou. Musíte byť teda pozorní ak si to chcete všimnúť. Vedieť čo kupujete je dnes veľmi podstatné pretože až 80% spracovaných potravín v Amerike je modifikovaných. V Európe, vo veľa krajinách ako napríklad Rakúsko, Francúzsko, Grécko, Maďarsko a Luxembursko je zakázané predávať GMO potraviny.

zdroj: healthyfoodteam.com

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Jeme jedy! Ponúkame vám návod ako odlíšiť GMO paradajky len v dvoch jednoduchých krokoch!”