Prestaňte ju volať burina: Ide o jednu z najliečivejších bylín

Portulaca oleracea, alebo Portulaka, ako všetci vieme je nepríjemná burina, ktorá rastie asi v každom dvore. Portulaka je pôvodne z Perzie z Indie, no dnes už rastie takmer vo všetkých kútoch sveta. V niektorých kultúrach sa pestuje a používa na varenie, zatiaľ čo v iných je považovaná za burinu a záťaž, ktorá konči spolu s inými burinami a opadaným lístím v koši alebo komposte. Portulaka je známa svojimi „mäsitými“ listami a drobnými žltými kvetmi. Aj keď nevyzerá práve najlepšie, určite budete ohromení výhodami, ktoré so sebou prináša o ktorých ste určite ani len netušili.

Tvrdé semena

Semena Purtulaky sú extrémne silné a odolne. Sú schopné prežiť až 40 rokov. Klimatické pásma jej nerobia problém  a dokáže vyrasť takmer za každých podmienok.

Rastlina sama o sebe je veľmi silná, odolná a dokáže sa úžasne uzdravovať. Niektorí bylinkári ju používajú na posilnenie imunity a na celkové posilnenie zdravia, aby sa dostalo a udržalo na optimálnej úrovni.

Často je klasifikovaná ako burina prasiat. Je to rozhodne lepšia alternatíva pre ošípané ako zrná, ako sa často uvádza aj pri iných hospodárskych zvieratách.  Táto rastlina je 3x bohatšia na omega-3 tuky ako väčšina rýb.  Okrem toho je aj bohatším zdrojom vitamínu A vo svojej zelenej listovej skupine. Vitamín A je známi svojou schopnosťou zvýšiť zdravie a vitalitu oči a taktiež prispieva k silnejšej ochrane pred rôznymi typmi rakoviny.

Silný antioxidant

V Portulake existujú dva typy betalain alkaloid pigmentu a to: beta-xanthins a červenkastá beta-cyanis. Každý z nich je známy pre svoje silné antioxidačné účinky. Portulaka je tiež bohatá na vitamín C, B, niacína riboflavín, stopové minerály ako je vápnik, horčík a železo.

Portulaka má toho naozaj veľa čo ponúknuť. Je vhodná pre dosiahnutie a udržanie si zdravia a nie je len tak obyčajná burina.

zdroj: healthyfoodhouse.com

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Prestaňte ju volať burina: Ide o jednu z najliečivejších bylín”