Minútkové rožteky: chrumkavé zvonku a mäkké vo vnútri. Voňavé, ľahké a krémové. Máte ich hotové za pár minút

Jemné, nadýchané rožteky so smotanovým nádychom nenechajú ľahostajným asi nikoho. Čaro spočíva v tom, že sú skutočne jednoduché na prípravu! Tento recept si už vypýtalo mnoho mojich priateľov.

Sú ako stvorené ku čaju alebo kávičke, pretože sú chrumkavé a plnené tou najlepšiou plnkou. Majú však jednú nevýhodu – zo stola vám zmiznú veľmi rýchlo!

Ingrediencie na cesto

  • 240g kyslej smotany
  • 250g masla
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 300g hladkej múky (podľa rozmerov cesta)

Ingrediencie na plnku

  • Mak
  • Vlašské orechy
  • Cukor

Postup

Najskôr do misky nasypte múku, pridajte chladené a nakrájané maslo na kúsky. Rukami spracujte maslo a múku.

Do spracovanej zmesi pridajte sódu, kyslú smotanu a múky toľko, aby malo cesto konzistenciu ako ravioli. Zavinte ho do kĺbka a vložte do chladničky na 30 minút.

тесто для рогаликов

Pripravte si makovú plnku. Pomletý mak zalejte troškou horúcej vody a nechajte vylúhovať 10 minút. Následne za stáleho miešania pridávajte cukor podľa chuti.

Na prípravu orechovej náplne si pomleté vlašské orechy zmiešate s cukrom. Ja na mletie používam valček na cesto a dosku, pretože je to rýchlejšie a získam aj viac oleja z vlašských orechov.

Vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho asi na 1mm hrúbku. Narežte si z neho trojuholníky.

тонкое тесто для рогаликов  

Naplňte ich plnkou a zrolujte.

          как приготовить рогалики  

Rožteky pečte približne 15 minút pri 180 stupňoch. Dozrite, aby sa neprepiekli a nevysušili. Hotové pečivo ešte posypte práškovým cukrom.

    

Ideálnou náplňou sú ovocné džemy, marmelády, nasekané sušené ovocie alebo mletá škorica s tvarohom. Jednoducho, plnku nechajte na svoje chuťové poháriky a možno si aj vy sami vymyslíte zaujímavú kombináciu!

Prajeme dobrú chuť vám aj vašim blízkym a nezabudnite sa s nimi podeliť o tento recept!

  рогалики из песочного теста  

zdroj:takprosto.cc

Chod hore