Mám rada pečenie, v ktorom je trochu cesta a veľa plnky. Delikátny, jemný a aj napriek tomu, že obsahuje menej kalórii, nestratí na svojej úžasnej chuti.
Najchutnejší koláč, aký som kedy ochutnala, pripravila moja babička. Niet divu, že ho nazvala neviditeľným. Jeho tajomstvo sa ukrýva v jablkách, ktoré sú narezané na tenké plátky. Samozrejme, že v koláči je aj klasické cesto, ale iba v malom množstve, takže si to ani nevšimnete. Ak si vaša duša žiada pochutiť si na niečom rafinovanom, vieme ako na to…
Ingrediencie
- 90ml mlieka
- 60g polohrubej múky
- 100g cukru
- 3 vajíčka
- 1 čajová lyžička prášku na pečenie
- 2 polievkové lyžice oleja
- 1 polievková lyžica koňaku
- 4 jablká
- 3 polievkové lyžice vlašských orechov
Príprava
Vyšľahajte 2 vajíčka s cukrom, aby vám vznikla pena. Pridajte múku, prášok do pečiva, olej, mlieko a koňak.
Narežte jablká na tenké plátky a vložte do vzniknutého cesta.
Vymastite formu na pečenie maslom, vložte do nej cesto a pečte 30 minút pri teplote 200 stupňov.
Zmiešajte 1 vajíčko s cukrom a dvomi lyžicami rozpusteného masla. Vylejte na hotový koláč a na vrch pridajte orechy. Pečte ešte ďalších 15 minút.
To je vôňa! Teraz už viete, ako si upiecť lahodný jablkový koláč. Podľa chuti si môžete k jablkám pridať aj škoricu, štipku muškátoveho oriešku alebo mletý zázvor. Koňak sa dá nahradiť aj iným aromatickým likérom napríklad griotkou.
Recept ako stvorený do jesenného počasia!
zdroj: takprosto.cc