Maďarská domáca jablková štrúdla. Pokojne do nej môžete dať aj staršie jabĺčka a bude chutiť stále super

Ťažko by sme hľadali typickejší zákusok pre krajinu strednej Európy, ako je práve jablková štrúdľa. Najmä Viedeň je touto dobrotou preslávená. Ak však nemáte možnosť zájsť si do Viedne, nezúfajte.

Môžete si kúsok atmosféry tohto krásneho mesta priniesť aj domov, práve vďaka príprave vynikajúcej jablčnej štrúdle. Recept je veľmi jednoduchý a chuť dokonalá. Ochutnajte a uvidíte sami.

zloženie

voda – 1 šálka
štipka soli
jablčný ocot – 20  ml
rastlinný olej – 30  ml
múka – 2,5-3 šálky
náplň

jablká – 4 stredné
strúhanka – 2-3 polievkové lyžice
maslo – 80 gramov
cukor – 100 gramov
citrón – 1 kus
škorica podľa chuti
hrozienka
Príprava

Nasypte múku do misy a pridajte vlažnú vodu, olej a ocot, nakoniec štipku soli.

Prepracujte cesto rukami, v prípade potreby pridajte múku. Malo by byť pružné a nelepiť sa na ruky.

Cesto zabaľte do fólie a nechajte na teplom mieste.

Namočte hrozienka do teplej vody na 15 minút a potom vodu vylejte.

Osmažte strúhanku na masle.

Vytlačte šťavu z citróna.

Jablká ošúpte a nakrájajte na kúsky.

Zmiešajte jablká, citrónovú šťavu, cukor, škoricu podľa chuti, hrozienka a strúhanku.

Rozdeľte cesto na dva kusy.

Vyvaľkajte cesta a na každej z nich rovnomerne navrstvíme náplň. Nakoniec zrolujte obe konce a preneste na plech s papierom na pečenie.

Ľahko pomažte maslom a pečte 30 minút pri 180 stupňoch. Nakoniec posypte cukrom.

Chod hore