Tejto jablkovej štrúdli neodolá nikto. Zvonku chrumkavá a vo vnútri lahodná

Štrúdľa je zákusok, ktorý má za sebou už nejakú tú históriu. Začala sa pripravovať už od roku 1696 vo Viedni a kuchárska kniha s jej receptom je dodnes vystavená v múzeu. Neskôr vznikli desiatky receptov s rozličnými náplňami: čerešňové, jahodové, hruškové, orechové, makové, tvarohové, mäsové, rybacie, kapustové či zemiakové. Najznámejšia z nich však je jablková.

Hlavné tajomstvo úspešnej štrúdle sa skrýva v ceste. Malo by byť vyvaľkané natenko tak, aby bolo takmer priehľadné.

Podelíme sa s vami o recept na domácu jablkovú štrúdľu. Pripraviť si tento lahodný dezert nie je tak zložité, akoby sa mohlo na prvý pohľad zdať!

Ingrediencie:

  • 6 jabĺk
  • 125ml vody
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 2 PL strúhanky
  • 250g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 2 PL cukru
  • 1 PL masla
  • Škorica podľa chuti

Postup:

  1. Do múky nalejte vodu, pridajte vajce a slnečnicový olej. Hmotu dôkladne premiešajte.
  2. Posypte si dosku múkou a začnite na nej miesiť cesto. Malo by byť pružné a nelepivé. Prikryte ho utierkou a nechajte 25 minút v teple.
  3. Dajte si na stôl starší obrus, ktorý už nepoužívate, posypte ho múkou, položte na neho cesto a jemne ho vyvaľkajte. Potom ho opatrne a pomaly vyťahujte prstami, až kým nebude takmer priehľadné.
  4. Posypte cesto strúhankou.
  5. Ošúpte si jablká, vyrežte z nich stred a nakrájajte ich na jemné plátky. Naskladajte ich na strúhankovú vrstvu, na ktorú následne pridajte cukor a škoricu.
  6. Zabaľte ju do rolády a konce cesta dobre upevnite. Štrúdľu si premiestnite na plech, vidličkou na nej urobte pár dierok a pečte približne 30 minút pri teplote 190 stupňov.
  7. Vyberte ju, potrite maslom, posypte cukrom a pošlite do rúry na ďalších 10 minút.

Teplú jablkovú štrúdľu môžete ozdobiť čokoládovým sirupom, práškovým cukrom alebo zmrzlinou. Vaše chuťové bunky zažijú dokonalú chuť a chrumkavosť. Dobrú chuť!

Яблочный штрудель

zdroj: takprosto

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Tejto jablkovej štrúdli neodolá nikto. Zvonku chrumkavá a vo vnútri lahodná”