Prečo psíkovia urobia jedno kolečko než si ľahnú? Konečne to vieme

„Pes učí chlapca vernosti, vytrvalosti a otočiť sa trikrát predtým, než si ľahne,“ povedal kedysi humorista Robert Benchley. Ak máte psa, jeho zvláštneho zlozvyku pred spánkom ste si určite všimli. Americký vedec Stanley Coren teraz prichádza so zaujímavým vysvetlením: štvornohí miláčikovia si tým vytvárajú pomyselné hniezdo.

Špekulácií ohľadom tohto správania psov sa počas rokov vyrojilo veľa. Kým jedni tvrdili, že sa jedná o evolučnej dispozícii, druhí argumentovali pocitom bezpečia, ktorý tým maznáčik získava. Medzi návrhy na vysvetlenie psej rotácie bolo aj zahnanie možnej hávede alebo odhalenie kamienkov či vetvičiek, ktoré by popoludňajšiu siestu mohli znepríjemniť.
A ešte jedna teória prichádzala do úvahy – pes si chodením dokolečka tvorí pomyselné hniezdočko. Napríklad tak, že si pod sebou pred ľahnutím ušliapu trávu. Vedcom práve táto domnienka prišla najrozumnejšia, a tak sa ju rozhodli overiť.

ask_com

Pre experiment pozval 62 psov s ich majiteľmi. Ešte predtým ale vyrobil drôtenú ohrádku, ktorú umiestnil do kúta veľkej otvorenej miestnosti. Striedavo ju vyložil husto tkaným plochým kobercom a chumáčovitou podstielkou, simulujúci nerovný povrch v prírode.
Polovica majiteľov vložila svojich miláčikov do ohrádky s hladkým povrchom, druhá na hrboľatú podstielku. Potom sa presunuli na druhý koniec miestnosti a čítali si časopis, alebo pili kávu. Páničkovia vyčkali 15 minút. Výskumník sediaci vedľa nich medzitým zaznamenával správanie psov pred spaním.
Výsledky Corena neprekvapili. Zatiaľ čo na hladkom koberci urobilo minimálne jedno celé koliesko pred ľahnutím 19% psov, na huňatú 55%, teda trikrát viac oproti psom v ohrádke s plochým kobercom.

happy_dog_running_by_500px

Ďalšou zaujímavosťou vyplývajúcou z výskumu je počet otočenia. Iba jediný pes urobil na hladkom povrchu viac ako jedno koliesko, ale na nerovnom až 19% psov. Niekoľko maznáčikov navyše do hrboľatej podstielky kopalo a šlapalo po nej, než sa začali točiť. To sa v prípade hladkého povrchu nestalo ani raz.

ghjgh

Zdroj PetPenser.com

Chod hore