Polievky sa stali podstatným elementom nášho života. Menia sa podľa sezóny. Teraz v zime sú žiadané najmä tie husté a horúce. Preto je ten správny čas na poriadnu aromatickú kapustovú polievku.
Kapustnica z kyslej kapusty je chutná a zasycujúca polievka. Najčastejšie je jej základom vývar z údeného bôčika či rebierok. Podáva sa so zemiakmi alebo chlebom.
Ingrediencie
- 400 g kyslej kapusty
- 500 g bravčových rebierok
- 300 g bravčovej krkovičky
- 4 zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1/4 zeléru
- 2 bobkové listy
- 3-4 zŕn nového korenia
- 1 lyžička mletej papriky
- čierne korenie podľa chuti
- soľ podľa chuti
- cukor v prípade potreby
Postup
- Rebierka i krkovičku nakrájajte na prúžky. Potom ich vhoďte do veľkého hrnca a zalejte 2 l studenej vody. Počas toho čo sa mäso varí, pridajte bobkový list, nové korenie a čierne korenie.
- Mrkvu, petržlen a zelér nakrájajte na kolieska. Len čo bude mäso mäkké, do hrnca vložte ďalšiu zeleninu. Varte asi 10 minút.
- Do vývaru pridajte nakrájanú kapustu. Ak je kapusta veľmi kyslá, pridajte vodu.
- Zemiaky nakrájajte na kocky a uvarte v osobitnom hrnci. Potom ich pridajte do kapustnice.
-
Polievku osoľte podľa chuti, pridajte papriku. Ochutnajte, či kapustnica nie je príliš kyslá. Ak áno, nebojte sa pridať aj trochu cukru. Všetko spolu varte asi 40 minút.
Zdroj: zajadam.pl
Prečítajte si aj
Aký je tvoj názor?