Tradičnú mramorovú babičkinu bábovku určite všetci dôverne poznáme. Prečo si ju ale neobzvláštnit? Bábovka je po rozkrojení krásne pruhovaná a dostane ihneď úplne iný nádych. Inšpirujte sa týmto receptom a hlavne postupom, ktorým pruhované bábovky docielite.
Vzhľad tejto slávnostnejší bábovky je sám o sebe nezvyčajný a teda ho nemusíte nejako prizdobovať.
ingrediencie
– 500 g hladkej múky
– 250 g cukru
– 200 g kyslej smotany
– 110 g masla
– 2 vajcia
– 1 kypriaci prášok
– 2 lyžice kakaa
– Vanilkový cukor, alebo štipka vanilky
na glazúru
– Čokoládovú tyčinku
– 20 ml vody
– Kúsok masla
postup
1 ) Do misy si cez sito preosejte múku. Docielite toho, že upečená bábovka bude vzdušná a nadýchaná.
2) Vo vodnom kúpeli si rozohrejte maslo. Vajíčka vyšľaháme do hladkej peny spoločne s cukrom.
3) Prilievajte pomaly maslo a pridávajte po lyžiciach smotanu. Po malých dávkach pridávajte múku.
4) Cesto si potom rozdeľte na dve časti. Jedna časť je vanilková a druhá čokoládová. Pre zvýraznenie oboch môžete do každej časti cesta pridať čokoládu. Do bielej časti čokoládu bielu a do tmavej, tmavú.
5) Formu, guľatú, alebo bábovkovú si vymažte maslom a vysypte múkou.
6) Vo finále ide o samotný, pruhovaný efekt. Docielite ho tak, že dáte do stredu formy najprv svetlé cesto a na to potom opäť do stredu cesto tmavé. Striedate teda stále svetlé cesto s tmavým a pritom stále nalievate cesto do stredu formy. Takto pokračujte s celou dávkou cesta.
7) Ak sa vám požadovaný tvar nepodarí, môžete si pomôcť špajdľou a ľubovoľnú variantu si dokresliť. Pečiete 50 až 60 minút. Stupne závisí na výkone rúry.
glazúra
1) Čokoládovú tyčinku si rozkrájajte na kúsky.
2) Za stáleho miešania začnite rozlámanú tyčinku zahrievať v hrnci a pridajte vodu. Miešajte.
3) V inom hrnci si rozpustíme maslo. Až sa rozpustí, premiešajte ho s čokoládovou hmotou.
4) Glazúru po aplikácii na bábovku nechajte vychladnúť a stuhnúť.
Zdieľajte tento recept na pruhovanú bábovku s jemnou chuťou s vašimi priateľmi! Určite si tiež pochutnajú!
ZDROJvsedeserti.ru