Nedávno som si dala čokoládový bonbón, kúpený z neďalekého obchodu a musím povedať, že chutil zvláštne. Priviedlo ma to k myšlienke, či už náhodou nie je po exspirácii. Nakoniec som zistila, že dátum výroby či exspirácie sa nikde nenachádza. Čo má teda kupujúci v takejto situácii robiť?
Ak sa tieto bonbóny či cukríky predávajú vo veľkom, máte právo si vyžiadať u predávajúceho papiere od tohto produktu. Môžete sa taktiež pozrieť na krabicu, v ktorej sladkosti sú, aby ste skontrolovali dátum výroby a spotreby. Predajcovia sú povinní ponechávať obaly aj po ich otvorení.
Bohužiaľ, ani prítomnosť všetkých dátumov nie je zárukou, že cukrovinky budú čerstvé. Dokonca aj skúsení predajcovia niekedy pomiešajú staré produkty s novými. Aby ste sa sami nedostali do pasce, uprednostnite skôr jednotlivo balené sladkosti od výrobcov.
Je potrebné pripomenúť niekoľko dôležitých informácií: bonbóny s čokoládovou polevou majú trvanlivosť od 1,5 až do 4 mesiacov. Tie, ktoré sú pokryté fondánom – 1 mesiac. Karamelky s ovocnou náplňou až 6 mesiacov. Želatínové cukríky si dokážu vydržať aj 5 rokov, ak sú dodržané všetky pravidlá ich skladovania.
zdroj: Takprosto.cc