Moja obuv je pred SOĽOU v zime chránena vďaka tomuto triku. FUNGUJE na všetky druhy topánok

 

V zimnom období po napadnutí snehu sa mestské služby starajú o to, aby sme sa na chodníkoch cítili bezpečne. Posypovú soľ miešajú s pieskom, ktorý urýchli topenie snehu, čím sa znižuje riziko zranenia na cestách a chodníkoch. Snehové kaše nielenže sťažujú pohyb, ale aj komplikujú život.

как очистить обувь от соли

Soľ rozožiera akýkoľvek prírodný materiál. Vysúša, stopy po snehu zostávajú na obuvi a na ich čistenie musíme používať špeciálne produkty, najmä v prípade semišu.

как очистить обувь от соли

Prezradíme vám, ako sa zbaviť soli z topánok, aby vaše obľúbene čižmy vydržali aj niekoľko sezón.

  1. Po príchode domov si okamžite očistite kožené topánky teplou (nie horúcou) vodou. Miesta pokryté stopami od soli zabaľte do papierových utierok alebo toaletného papiera a počkajte kým vyschnú. Soľ sa absorbuje do papiera a topánky následne potrite detským krémom.
  2. Eliminovať soľné škvrny na kožených topánkach vám pomôže aj roztok 9% octu. Zmiešajte si ocot s vodou v pomere 3:1 a potrite si tým postihnuté oblasti na topánkach.
  3. Ricínový olej – populárny ľudový prostriedok na boj so soľnými škvrnami. Očistené a vysušené topánky pretrite mäkkou handričkou namočenou v ricínovom oleji. Ak biele škvrny nemiznú opakujte postup a potom si čistou kefkou “prečešte” semiš.
  4. Semišová obuv vyzerá pekne, no starostlivosť o ňu je o niečo náročnejšia. Vyskúšajte toto: nalejte si do hrnca vodu, varte ju a podržte si čižmy nad parou unikajúcou z hrnca – nie dlho.
  5. Prostriedok na semiš a nubuk: zmiešajte si 1 PL amoniaku s 1 PL teplej vody. Pomocou špongie namočenej v tomto roztoku si dôkladne vyčistíte špinavé miesta. Keď povrch topánok vyschne, pretrite ho gumenou kefou určenú na semiš.

как очистить обувь от соли

Teraz, keď vaše topánky opäť získali elegantný vzhľad a soľné škvrny zmizli, ošetrujte ich špeciálnými impregnačnými prípravkami. Topánky tak získajú svoju prirodzenú farbu a vytvorí sa na nich ochranný hydrofóbny film.

Pre hladkú kožu si vyberajte výrobky na báze prírodného včelieho vosku a nie silikónu, pretože ten poškodí topánky ešte viac, ako samotná soľ. Pre semišovú a nubukovú obuv používajte produkty vo forme spreja.

 

foto:takprosto.cc

zdroj: Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Kopírovanie článkov na Slovenské alebo České stránky alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Moja obuv je pred SOĽOU v zime chránena vďaka tomuto triku. FUNGUJE na všetky druhy topánok”