Ako zistiť trvanlivosť u voľnopredajných cukríkov? Takto to zistíte aj vy

Nedávno som si dala čokoládový bonbón, kúpený z neďalekého obchodu a musím povedať, že chutil zvláštne. Priviedlo ma to k myšlienke, či už náhodou nie je po exspirácii. Nakoniec som zistila, že dátum výroby či exspirácie sa nikde nenachádza. Čo má teda kupujúci v takejto situácii robiť?

срок годности конфет на развес

Ak sa tieto bonbóny či cukríky predávajú vo veľkom, máte právo si vyžiadať u predávajúceho papiere od tohto produktu. Môžete sa taktiež pozrieť na krabicu, v ktorej sladkosti sú, aby ste skontrolovali dátum výroby a spotreby. Predajcovia sú povinní ponechávať obaly aj po ich otvorení.

срок годности конфет на развес

 

Bohužiaľ, ani prítomnosť všetkých dátumov nie je zárukou, že cukrovinky budú čerstvé. Dokonca aj skúsení predajcovia niekedy pomiešajú staré produkty s novými. Aby ste sa sami nedostali do pasce, uprednostnite skôr jednotlivo balené sladkosti od výrobcov.

срок годности конфет на развес

Je potrebné pripomenúť niekoľko dôležitých informácií: bonbóny s čokoládovou polevou majú trvanlivosť od 1,5 až do 4 mesiacov. Tie, ktoré sú pokryté fondánom – 1 mesiac. Karamelky s ovocnou náplňou až 6 mesiacov. Želatínové cukríky si dokážu vydržať aj 5 rokov, ak sú dodržané všetky pravidlá ich skladovania.

срок годности конфет на развес

zdroj: Takprosto.cc

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Ako zistiť trvanlivosť u voľnopredajných cukríkov? Takto to zistíte aj vy”