Tehotenstvo či mŕtva líška: 29 zaujímavostí, ktoré ste o filme Tri oriešky pre Popolušku určite nevedeli

Pamätáte si na skvelý film Tri oriešky pre Popolušku? Že ste ho videli niekoľkokrát a myslíte si, že o ňom viete všetko? Urobili sme pre vás výber niekoľkých zaujímavostí o ktorých nikto nevedel.

 

1 . Aby sova Rozárka žmurkla, musel ju režisér Vorlíček zospodu pichnúť špilkou do zadku.

2. Keď pozval režisér Libušu Šafránkovú na schôdzku, aby sa dohovoril, oneskoril sa o hodinu a bol presvedčený, že už tam herečka dávno nebude. Ona tam stále sedela so scenárom v ruke. „Ten scenár bol totiž nádherný“ vysvetľuje Libuša.

3. Nikto doteraz nevie, komu vlastne napadlo poslať scenár do NDR. Ten sa za noc preložil a za dva dni dostali tvorcovia odpoveď, kde stálo, že Nemci majú záujem o spoluprácu na filme.

4. Rozprávka sa mala pôvodne točiť v lete, ale práve v zime mali voľno v ateliéroch a tak chcel režisér Vorlíček začať točiť v zime a potom prerušiť natáčanie až do leta. Lenže to bolo veľmi komplikované. Radšej prerobil scenár, pripísal zimné scény a natočilo sa to naraz.

5. Pavel Trávníček mal v tom čase silný moravský prízvuk, Preto ho nadaboval Petr Svojtka.

6. V Nórsku a Španielsku sa rozprávka vysiela 24. 12. dopoludnia. Prvýkrát bola v Nórsku vysielaná už v roku 1975. Rozprávka sa stala dokonca aj najsledovanejším programom na Vianoce, v roku 2012 ju sledovalo dokonca 1 milión Nórov.

7.Herečka Dana Hlaváčová, ktorá hrala Doru, bola pri natáčaní v šiestom mesiaci tehotenstva.

8. V Argentíne bola distribuovaná rozprávka v dĺžke 82 minút, čo je o sedom minút viac, ako ju poznajú diváci všade na svete.

9. Popoluška (Libuše Šafránková) a princ (Pavel Trávníček) sa oproti zvyklostiam z iných rozprávok za celý film ani raz nepobozkajú.

10. Do zasnežených hôr prichádzal raz denne za štábom a hercami vojenský obrnený transportér, lebo iné vozidlo by sa tam nedostalo. Priviezol im cisternu horúceho čaju, čo bolo ich jediné „teplé jedlo“ za celý deň. Vojaci im ho podávali v plastových pohároch. Libuše Šafránková (Popoluška) sa vyjadrila: „Tak dobre sme si z toho zavoskovali žalúdok, že sme vôbec nebývalí hladní.“

11. Pôvodne hľadal režisér zámok, kde by mohol nakrúcať, na území Slovenska

12. Úvodnú melódiu po prvýkrát počul režisér Václav Vorlíček počas noci v telefóne, keď mu ju Karel Svoboda zabrnkal hneď po zložení.

13.  Popolušku mala pôvodne hrať Jana Preissová, keď jej však režisér Vorlíček oznámil termín nakrúcania, od role odstúpila, lebo bola tehotná a v čase nakrúcania filmu by Popoluška v jej podaní mala už pekné bruško.

14. Film sa mal pôvodne odohrávať v lete. Zimné natáčanie bolo nariadené východonemeckou spoločnosťou DEFA (Deutsche Film-Aktiengesellschaf), ktorá potrebovala zamestnať ľudí v decembri.

15. Film Tri oriešky pre Popolušku má neuveriteľných 43 rokov.
16 Kostýmy bolí podľa pôvodného scenára robené na teplé počasié, ale keďže sa napokon natáčalo v zime, nestihli sa už prešiť, a tak Libuše Šafránková (Popoluška) musela v záverečnej scéne cválať na koni v ľahučkých šatách pri teplote mínus 21 stupňov Celzia

17. Pavel Trávníček dostal rolu princa vraj kvôli tomu, že sa nápadne podobal na Alaina Delona.

18. Mŕtva líška bola poľovníkmi zabitá už na jeseň a uchovávaná v mrazničke, aby sa nepokazila. Druhá líška, ktorú vidíme vo filme hrýzť šíp, ktorý tam mala na pripevnenom háčiku, bola skrotená a nič sa ho nestalo.

 19. Kočiar, v ktorom sa viezli kráľ (Rolf Hoppe) a kráľovná (Karin Lesch), bol historický. V roku 1905 sa v ňom viezol princ Wilhelm z Pruska na svadbu s Cecilia von Mecklenburg-Schwerin.

20. O rolu princa bol taký veľký zaujme, že sa konkurzu zúčastnili stovky hercov.

21. Rozprávka sa nakrúcala na drahý film, a preto režisér požadoval, aby sa všetky zábery nakrútili na prvý pokus.

22. Scénu, kde beží princ (Pavel Trávniček) za Popolušku (Libuše Šafránková) zo zámku, musel herec kvôli vetru absolvovať asi 50-krát.

23. Až po konci natáčania vyšlo najavo, že predstaviteľka macochy Carola Braunbock je odsunutá Sudetská Nemka, ktorá stále vie po česky. Napriek tomu celý čas nakrúcania hovorila iba po nemecky.

24. Libuše Šafránková (Popoluška) vo filme Pôvodne hrať nemala. Dávala prednosť príprave inscenáciám v Činohernom klube. S prijatím úlohy súhlasila až potom, čo ju k tomu vyprovokoval kolega Ján Kačer slovami: „V tomto divadle už skoro nikto nemôže točiť, tak si toho váž, choď a uži si to!“

 25. V Nemecku si o Pavlovi Trávnička (princ) mysleli, že je nemecký herec

26. Keďže Libuše Šafránková (Popoluška) vyrastala na vidieku, nerobilo jej žiadny problém predviesť dokonalú jazdu na koni v anglickom dámskom sedle, lebo bola zvyknutá jazdiť úplne bez sedla. A ako dodala, bol rozdiel jazdiť na českom a na nemeckom koni. Nemecké kone bolí Ako vietor.

27. Aby sa za Popolušku (Libuše Šafránková), ktorá odchádza na koni do lesa, rozbehol pes, museli mu hodiť snehovú guľu, čo je vo filme vidieť.

28.  Podľa spomienok Václav Vorlíček mal s Obsadenie Dory problémy, ale na Dane Hlaváčovej ho fascinovalo, že prijala úlohu, o ktorej bolo v scenár doslova napísané, že je škaredá.

Keď sa vám článok páčil, nezabudnite ho zdieľať 🙂

 

Zdroj: ČSFD / zdroj gifov: Noizz.sk 

Chod hore