Taliansko mení zákon, aby obchody rozdali nepredané jedlo potrebným

Taliansko sa chce po Francúzsku stať druhou európskou krajinou, kde budú mať supermarkety zakázané vyhodiť alebo znehodnotiť nepredané potraviny. Vo Francúzsku bol podobný zákon schválený tento rok vo februári. Návrh zákona má silnú podporu naprieč politickým spektrom a predpokladá sa, že budúci pondelok hladko prejde dolnou komorou parlamentu, načo bude poslaný na konečné schválenie do talianskeho senátu. Podstatou zákona sú úľavy a stimuly pre talianske obchody, ktoré sa rozhodnú darovať jedlo, ktoré by inak skončilo v odpadkovom koši. Tu je v talianskej verzii zákona rozdiel oproti francúzskej legislatíve, ktorá počíta s pokutami pre supermarkety, u ktorých sa naopak zistí plytvanie potravinami. Doteraz sa talianske bary, reštaurácie a supermarkety, ktoré sa rozhodli darovať jedlo, stretávali s komplikáciami a museli svoje dary zložito oznamovať v dostatočnom predstihu. Namiesto toho im nový zákon ponúka zníženie poplatkov za odpad.

Zákon tiež mení bezpečnostné pravidlá užívania potravín, aby podniky mohli darovať aj potraviny, ktorým vypršala záručná lehota. Cieľom zákona je znížiť objem vyhodených potravín, ktorých hodnota v Taliansku podľa odhadov dosahuje 12 miliárd eur ročne „Chceme, aby pre podniky bolo výhodnejšie potraviny darovať, než ich vyhodiť,“ povedal taliansky minister poľnohospodárstva Maurizio Martina denníka La Repubblica. „V súčasnej dobe sa darí zachrániť každoročne 550 miliónov ton nadbytočných potravín. Chceme tento objem v roku 2016 zvýšiť na jednu miliardu ton. „Taliani každoročne zbytočne vyhodia do odpadkov potraviny za 324 miliónov korún.

Problém chcú riešiť aj ďalšie európske krajiny Snahy o zníženie objemu vyhodených potravín rastú po celej Európe. Francúzsky politik Arash Derambarsh sa snaží v rámci celej Európskej únie presadiť legislatívu, ktorá by nútila supermarkety darovať potraviny, ktorým končí záruka. „Celá problematika je jednoduchá – máme jedlo, ktoré vyhadzujeme, a chudobných ľudí, ktorí majú hlad,“ povedal v rozhovore pre denník The Independent. Dánsko nedávno otvorilo prvý supermarket s exspirovanými potravinami, ktorý s výraznou zľavou predáva potraviny, ktoré venovali obchody a supermarkety.

hgghjhg

zdroj:eurodenik.cz / The Independent

Chod hore