Konečne som našla recept na pravý slovenský trdelník, ktorý sa vôbec nelíši chuťou od tých z trhov

 

O právo, nazývať trdelník svojím tradičným jedlom, sa bije česká a maďarská kuchyňa, no nezaostáva za nimi ani tá naša či rumunská. Chuť trdelníkov je výnimočná a široko-ďaleko nemajú nič, čo by sa im podobalo, no napriek tomu sa pripravujú celkom jednoducho. Jeho názov pochádza od dreveného valca, na ktorom sa pečie – trdlo.

Чешский трдельник

Vyskúšajte si ho pripraviť aj vy doma!

Ingrediencie:

  • 350g polohrubej múky
  • 100g cukru
  • 2 vajcia
  • 100g vlašských orechov
  • 1 PL slnečnicového oleja
  • 1 ČL suchého droždia
  • 70g masla
  • 100ml mlieka
  • 1/2 ČL škorice
  • Soľ podľa chuti

Postup:

1)  Rozpustite si droždie v teplom mlieku, nechajte ho tak 5 minút a prikryte ho handričkou alebo inou tkaninou.

2) Roztopte si maslo, vylejte ho do misky a nechajte ho vychladnúť. V druhej miske si zmiešajte žĺtka s polovicou cukru a následne ich pridajte k maslu. Teraz tam môžete naliať aj mlieko s droždím.

3) Dajte si do múky štipku soli a preosejte ju cez sitko. Pomaly ju za stáleho miešania pridávajte do zmesi, aby tam bolo čo najmenej hrudiek. Vypracujte si cesto a nechajte ho odstáť 30 minút na teplom mieste.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt trdelník

4) Kým cesto vykysne, pomeľte si orechy v mixéri, pridajte zvyšný cukor a škoricu.

5) Pred pečením si okolo kartónových valcov omotajte alobal alebo potravinársku fóliu a namažte si ich olejom až po vrch fólie.

6) Vezmite si cesto a rozdeľte ho na 8 kúskov. Vyvaľkajte si ich do tvaru klobás s hrúbkou 1,5 cm a omotajte ich na valček tak, aby vám vznikol tvar valca. Potrite cesto s ľahko vyšľahanými bielkami, posypte orieškami a škoricou. Valčeky si položte na hrany formy tak, aby sa nedotýkali jej dna.

7) Trdelník pečte 25-30 minút v trúbe pri teplote 180 stupňov.

Súvisiaci obrázok

U nás a v Česku sa podáva ešte horúci, no napríklad v Maďarsku ho môžete nájsť aj v chladnejšej verzii posypaným čokoládou. Na posýpku zvoľte hocičo, čo je dostatočne drobné na to, aby sa to udržalo na chrumkavom karameli. Ak by sa vám zdal postup trochu komplikovaný, v obchodoch sa už dajú zakúpiť aj formy na trdelníky!

Forma na tradiční trdelník DELÍCIA, 2 ks

 

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj: sovkusom.ru / Tescoma.sk 

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Konečne som našla recept na pravý slovenský trdelník, ktorý sa vôbec nelíši chuťou od tých z trhov”