Vyprážaný karfiol pozná asi každý jeden z nás, no našťastie existuje mnoho receptov, ako si ho môžete pripraviť aj inak. Okrem toho by ste mali karfiol zaradiť do vášho jedálnička z niekoľkých dôvodov. Po prvé, vďaka obsahu vlákniny, pomáha znižovať riziko vzniku rakoviny. Po druhé, podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému. Po tretie, obsahuje antioxidanty podieľajúce sa na regenerácii organizmu.
Potrebujete
- 1 karfiol
- 100 g parmezánu
- 3 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- Petržlen alebo iné bylinky
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Karfiol umyte a porozdeľujte na ružičky.
- Vezmite si hlbokú misku a nalejte do nej olivový olej.
- Strúčiky cesnaku prelisujte a pridajte ho do misky.
- Nastrúhajte si syr a 60 g vložte do misky spolu s karfiolom.
- Všetky ingrediencie dobre premiešajte, aby boli pokryté zmesou.
- Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie, vyložte ho karfiolom, osoľte a okoreňte.
- Rúru si vyhrejte na 200 stupňov a nechajte piecť 45 minút. Každých 15 minút karfiol otáčajte a po 30 minútach pečenia ho posypte zvyšným syrom.
- Petržlen si rozmixujte alebo nakrájajte najemno a posypte ním pripravený karfiol.
Ešte jeden tip: pri varení sa živiny karfiolu dostávajú do vody. Preto je vhodné, ak ho použijete ako vývar pri varení polievky!
zdroj:sovkusom.ru
Prečítajte si aj
Aký je tvoj názor?