Škoda, že som tonto nevedela už skôr a moje tenisky by neskončili v koši…

Sú vaše staré bežecké topánky alebo tenisky vhodné akurát tak do koša? Neunáhlite sa, pretože vám ukážeme, ako z nich vyrobiť niečo zaujímavé a znovu použiteľné.

Takto sa môžete zbaviť škaredých dier, otrhanej látky alebo škvŕn…

Termozáplata (nažehľovací papier)

  1. Opotrebované tenisky s dierou si opravíte pomocou záplatky.

реставрация обуви своими руками

  1. Pred opravou si tenisky najskôr vyperte a nechajte vysušiť.

как переделать старую обувь

  1. Pred pripevnením termozáplaty, si na roztrhnuté miesto prišite kúsok vetrovkoviny. Malo by to byť urobené z vonkajšej strany, aby počas chôdze nevznikalo žiadne nepohodlie.

как починить старую обувь

  1. Zapnite si žehličku a vypnite funkciu pary.

реставрация обуви фото

  1. Rozstrihnite si termozáplatu na polovicu. Vezmite si ochrannú fóliu a priložte tkaninu k obuvi.

реставрация обуви

  1. Termozáplatu žehlite, až kým nezmizne naskladaná látka. Ak sú niektoré kúsky látky nadbytočné, odstrihnite ich nožničkami na manikúru.

как починить обувь

Ako si vybieliť podrážky

Biela farba padne do hľadáčika špiny hneď ako prvá. Vráťte jej belosť s pomocou kyseliny citrónovej: rozotrite prášok po celom povrchu podrážky, nechajte chvíľu pôsobiť a potom ju dôkladne zmyte. Ak nemáte po ruke kyselinu citrónovú, pomôže vám aj obyčajná jedlá sóda.

Jeden z najobľúbenejších spôsobov je použitie starej kefky na zuby a bieliacej zubnej pasty – zbavíte sa aj odolných škvŕn! Dokonca s bežnou gumou na ceruzkách sa dokážete zbaviť nečistôt na podrážke!

как починить обувь

Ako prať bežecké topánky?

Môžu sa tenisky prať v práčke? Samozrejme, že áno, ale je potrebné dodržiavať niekoľko pravidiel.

Ak majú vaše tenisky reflexné pásiky, nemali by ste ich prať v práčke, pretože existuje možnosť, že sa vám tieto reflexné prvky odlepia. Pred praním z tenisiek vyberte šnúrky a výstelku, aby sa vám lepšie vyprali.

Pred vložením do práčky ich dajte do vrecka na pranie. Zvoľte jemný cyklus a teplota prania by nemala byť vyššia ako 30 stupňov. Odporúčame vypnúť odstreďovanie – môže dôjsť k poškodeniu práčky a to aj v prípade, že sa teniskám nestane nič.

реставрация обуви

Nikdy nesušte tenisky v práčke, pretože to môže viesť k deformácii tvaru. Pred tým, ako ich necháte prirodzene vyschnúť, vysteľte ich bielym papierom. V žiadnom prípade nie novinami – mohlo by dôjsť k zafarbeniu tenisiek. Môžete použiť napríklad aj papier na pečenie.

реставрация старой обуви

Ak vás trápia zapáchajúce topánky, vyskúšajte jedlú sódu. Do plastového sáčku si nasypte sódu a otvorený ho nechajte v topánke počas celej noci. Sóda absorbuje vlhkosť a pachy, ako mávnutím čarovného prútika!

как отреставрировать обувь

Tipy na šnurovanie!

  1.  реставрация обуви фото
  2. реставрация обуви фото
  3. реставрация обуви фото
  4. реставрация обуви фото
  5. реставрация обуви фото

Niekedy jednoducho stačí vymeniť si šnúrky v topánkach a dostanú nový šmrnc. Živšie farby dodajú nový život aj teniskám staršieho dátumu výroby.

реставрация обуви фото

 

Napíšte nám v komentároch, aké triky pri obnove obuvy používate vy!

zdroj: takprosto.cc

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Škoda, že som tonto nevedela už skôr a moje tenisky by neskončili v koši…”