Toto je tajomstvo množenia slovenských orchideí. Vďaka návodu môžete mať z jednej orchidey až 50 rastliniek

Orchidea – obľúbená kvetina mnohých záhradkárov. Považuje sa za náročnú, avšak mnoho z nich vie kvitnúť aj v domácich podmienkach a nepotrebujú žiadnu špeciálnu starostlivosť. Ak chcete, aby sa váš príbytok premenil na skleník s rastlinkami, nebudete na to potrebovať veľa peňazí. Ukážeme vám jedinečnú metódu s ktorou sa vám to určite podarí.

Ako rozsadiť orchideu

Zlepšenie rastu koreňov

  1. Kúpte si rašelinník, ktorý nájdete v kvetinárstve za prijateľnú cenu a namočte ho do vody.
  2. Vytvarujte z neho malú guľôčku.
  3. Pripevnite ho nitkou k hlavnému výhonku orchidey.
  4. Nitku si môžete urobiť aj zo starých pančuchových nohavičiek. Bude to elastické a rastlinu to nevysuší.
  5. Zabaľte mach do fólie.
  6. Každý deň ju dávajte z machu dole približne na 1 hodinu. Pri tomto kroku max postriekajte vodou. Po 9-11 dňoch sa na výhonku ukážu korienky. Výhonok zasaďte, keď sa na ňom objaví 3, 4 a viac korienkov.

орхидея

Rozmnožovanie odrezkami

  1. Orchidei, ktorá už odkvitla sa zrezáva stonka. Odmerajte si približne 1 cm od koreňov a odrežte odrezky v dĺžke 10-12 cm.
  2. Odrezky zasaďte v špeciálnej nádobe na orchidey s otvormi na spodnej časti: Na dno nasypte malé množstvo piesku a vyložte ho machom. Polejte a zasaďte odrezky. Vzdialenosť medzi nimi by mala ukazovať 3 cm. Nádobu prikryte fóliou.
  3. Dvakrát denne dajte fóliu preč na 20-25 minút a zľahka pôdu zavlažte. Približne o 4 mesiace neskôr vysaďte rastliny do jednotlivých kvetináčov.

Po 5-7 dňoch kvety pohnojte a predbežne polejte. Potom kvetináč umiestnite do nádoby s vodou zriedenou s hnojivom po dobu 40 minút.

орхидея

 

zdroj: takprosto.cc

Chod hore