U babky som ochutnala neuveriteľne lahodný tvarohový koláčik s čokoládovým pudingom a hneď som si opýtala recept

Veľmi jednoduchý koláčik, v ktorom sa spájajú všetky známe a obľúbené chute. Jeho príprava je naozaj nenáročná. Odporúčame ho aj tým menej zdatným v kuchyni, ktorí majú chuť na niečo sladké ku káve alebo k čaju.

Cesto:
2 šálky múky
120 g studeného masla alebo margarínu
2 veľké vajcia
1 lyžička kypriaceho prášku
0,5 šálky cukru
1 lyžička vanilínového cukru
štipka soli



Pudingová náplň:
6 lyžíc cukru
1 liter mlieka
3 sáčky čokoládového pudingu bez cukru (spolu 120 g prášku)

Tvarohová masa:
800 g  vanilkových jogurtov alebo ochuteného vanilkového tvarohu
0,5 šálky cukru + 1 lyžica cukru
4 vajcia
100 g roztopeného a vychladnutého masla alebo margarínu
2 sáčky vanilkového pudingu, príp. smotanového bez cukru (spolu 80 g prášku)
štipka soli do bielok



Poleva:
čokoláda alebo práškový cukor

 

Vanilkové jogurty alebo vanilkový tvaroh a vajcia vyberieme z chladničky približne 3 hodiny pred prípravou koláčika aby  mali počas pečenia izbovú teplotu.

Múku preosejeme so soľou, kypriacim práškom, cukrom, vanilínovým cukrom a pridáme studené maslo pokrájané na kúsky. Pridáme vajíčka a vypracujeme lepkavé cesto.

Pozor: Cesto nevkladáme do chladničky!

Plech s rozmermi 25×35 cm vyložíme papierom na pečenie a vložíme naň vyvaľkané cesto.

Pomôcka: Na uľahčenie práce s cestom, spracuvávame ho rukami poprášenými múkou.

Z litra mlieka odlejeme  jednu šálku a rozpustíme v nej 3 pudingy (masa bude hustá a aby sme ju poriadne vymiešali, môžeme si pomôcť mixérom, nemixujeme ju však dlho aby sa príliš nespenila). Zvyšok mlieka varíme s cukrom (často miešame aby sa nepripálil) a keď začne vrieť, prilejeme už predtým vypracovanú masu zo šálky mlieka a pudingu. Miešame až do zhustnutia a uvarenia klasického pudingu.

Ešte horúci puding vylejeme na pripravené surové cesto.

Pomôcka: Aby sa s pudingom dobre pracovalo, nanášajte ho lyžicou namočenej vo vode.

Puding necháme na ceste vychladnúť.

Tvarohová masa:
V recepte boli použité jogurty Danio o takejto gramáži: 2×200 g a 1x400g.

Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Žĺtka rozmixujeme s cukrom do nadýchanej peny.  Žĺtkovú penu pridáme do jogurtov alebo ochuteného tvarohu s vychladnutým maslom alebo margarínom a miešame kým sa všetky suroviny nespoja.

Potom do masy prisypeme puding a krátko masu miešame.

Na konci pridáme bielka a zamiešame ich do masy lyžicou.

Tvarohovú masu vylejeme na vychladnutý čokoládový puding a povrch vyrovnáme.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme okolo 55 – 60 minút.
Po upečení necháme koláč v rúre po dobu 30 minút. Následne koláč vyberieme a necháme vychladnúť.

Pozor: Aby nedošlo k  nadmernému a nerovnomernému odpadávaniu tvarohovej masy , ešte teplý koláč po vybratí z rúry okrajeme po bokoch.

Dekorujeme podľa chuti a predstavivosti.


Chod hore