Mnoho ľudí si radšej kupuje tatársku omáčku z obchodu, akoby si ju mali urobiť doma. V dnešnej dobe je lepšie nebyť lenivý a pripraviť si tatárkuu bez potravinárskych farbív, umelých ochucovadiel či konzervačných látok. Hoci je pravidlom, že domáca tatárska omáčka sa vyrába zo slepačích vajíčok, v tomto recepte použijete ľanovú múku.
Ľanové semienka sú prospešné v akejkoľvek forme. Okrem iného osahujú omega 3 a 6 mastné kyseliny, “vitamíny mladosti” – A a E, horčík, mangán, draslík, anitoxidanty, aminokyseliny.
Pripravte si chutnú a zdravú tatársku omáčku aj vy!
Potrebujete:
- 2 lyžice pomletých ľanových semienok
- 60ml vody
- 125ml rastlinného oleja
- 1-2 čajové lyžičky horčice
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- Soľ a cukor podľa chuti
Postup:
- Pripravte si ľanovú múku – pomeľte si ľanové semienka pomocou mlynčeka alebo mixéra.
- Nalejte do múky vodu, zmes dajte do hrnca, povarte na miernom ohni za stáleho miešania až kým nezhustne.
- Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Pridajte trochu cukru, soli a rozmixuje. Pomaly pridávajte olej, ale nepridávajte naraz viac ako 1 polievkovú lyžicu.
- Keď zmes dostane krémovú konzistenciu, pridajte citrónovú šťavu a horčicu.
Tatárska omáčka je hotová! Aj keď bude trochu tmavšej farby, ako tá v obchode, vôbec to nevadí. Pre zlatšiu farbu môžete pridať štipku kurkumy alebo šafranu.
Podeľte sa o recept aj s vašimi priateľmi!
zdroj: takprosto.cc