Máj – mesiac, kedy sa ľudia dostavajú častejšie von vďaka teplejšiemu počasiu a trávia voľný čas s priateľmi pri chutnej grilovačke. Pre tých, ktorí radi experimentujú v kuchyni, máme niekoľko nových receptov na grilovacie marinády.
Správne zvolená marináda pomôže mäsu uvoľniť jeho chuť a vám tak zlepšiť gurmánsky zážitok. Poďme na to!
Marináda “Pozdrav z Balkánu!”
(na 2 kg mäsa)
Čas prípravy: 3 hodiny
Ingrediencie:
- 3 sladké papriky
- 120-150 g koriandru
- 650 g bieleho jogurtu
- Šťava z polovice citróna
- Soľ podľa chuti
Papriku si osmažte na grile, potom ich očistite od semienok a narežte na prúžky. Zmiešajte si jogurt s citrónovou šťavou, soľou, narezanou paprikou a koriandrom. Dôkladne premiešajte.
Marináda zo Stredomoria
(na 2-2,5 kg mäsa)
Čas prípravy: 3 hodiny
Ingrediencie:
- 450 ml olivového oleja
- 650 ml rastlinného oleja
- Šťava z polovice citróna
- Malý zväzok tymiánu
- 3 vetvičky rozmarínu
- 2 vetvičky šalvie
- 1 strúčik cesnaku
- Čierne korenie podľa chuti
Zmiešajte si oleje, pridajte citrónovú šťavu, korenie a nahrubo nasekané čerstvé bylinky. Cesnak rozdrvte plochou stranou noža a pridajte ho do marinády. Dobre premiešajte.
Lahodná marináda s pomarančom
(na 2-3 kg mäsa)
Čas prípravy: 4 hodiny
Ingrediencie:
- 1 pomaranč
- 2 PL mletého cesnaku
- 2 ČL sušenej bazalky
- 1 ČL mletého kardamómu
- 650 g plnotučnej smotany
- 250 g majonézy
- Soľ a korenie podľa chuti
Nastrúhajte si na malom strúhadle kôru z pomaranča, vytlačte z neho šťavu, primiešajte k tomu cesnak, bazalku a kardamóm. Pridajte soľ, korenie, smotanu, majonézu a všetko dokopy premiešajte.
Vínová marináda
(na 2 kg mäsa)
Čas prípravy: 4 hodiny
Ingrediencie:
- 200 g cibule
- 150 ml vody
- 250 ml suchého bieleho vína
- 4 steblá citrónovej trávy
- 2 ČL celého korenia
- Soľ podľa chuti
Cibuľu si očistite a nakrájajte nahrubo. Pridajte k nej vodu, víno, soľ a nakrájanú citrónovú trávu. Celé korenie si rozdrvte v mažiari, pridajte ho do marinády a všetko dobre premiešajte.
Florentínska marináda
(na 2-3 kg mäsa)
Čas prípravy: 2,5 hodiny
Ingrediencie:
- 2-3 citróny
- 1 strúčik cesnaku
- Malý zväzok rozmarínu
- 250 ml olivového oleja
- 750 ml rastlinného oleja
- Mleté čierne korenie podľa chuti
Narežte citróny, zmiešajte ich s cesnakom a rozmarínom, ktorý ste predtým nahrubo nasekali. Zalejte zmes olejmi, pridajte čierne korenie a premiešajte.
zdroj:takprosto.cc