Každý z nás vo svojej kuchyni uplatňuje triky pri varení. V tom prípade je dôležite dodržiavať nielen návod v recepte, ale aj poznať rôzne tipy pre ešte lepší výsledok. Ak ste ešte nenabrali rady z kuchárskych kníh, prečítajte si tento článok, pretože v ňom sú všetky múdrosti skúsených gazdiniek a šéfkuchárov.
Polievky
- Aby bola okroška (ruská studená polievka) ostrá, zelenú cibuľku pretrite cesnakom a soľou. Pokojne môžete do polievky pridať aj strúhaný chren.
- Ak ste vašu polievku presolili, vložte do nej ryžu zabalenú v gáze. Povarte 5 minút a následne gázu vyberte, pretože už absorbovala prebytočnú soľ.
- Trochu jedlých kuriatok vylepší polievku raz-dva!
- V prípade, že chcete mať dokonale čistý vývar, počas varenia do neho umiestnite umyté vaječné škrupiny a hotový vývar preceďte.
- Aby fazule na boršč nestmavla, pri varení neprikrývajte hrniec pokrievkou.
Mäsové jedlá
- Ak chcete dosiahnuť výsledok mäkkej kotlety, pár hodín pred prípravou ju namočte do zmesi octu a rastlinného oleja. Tento postup môžete využiť aj pri grilovaní mäsa.
- Pre istotu, aby sa vám mäso nespálilo, položte na spodnú mriežku sklenenú ohňovzdornú formu.
- Vaše mäso bude až neuveriteľne šťavnaté, ak ho pred varením na pár sekúnd dáte do vriacej vody.
- Na prípravu šťavnatých karbonátok, pridajte do mletého mäsa najemno nakrájanú cibuľu a surový zemiak (v pomere 1:1).
- Ak chcete, aby sa vám huspenina vydarila, najskôr vylejte prvú vodu, v ktorej sa varilo mäso. Opäť zalejte mäso studenou vodou a priveďte k varu na miernom ohni.
Zemiaky
- Ak sa chystáte uvariť si jedlo z nastrúhaných zemiakov, nalejte do zemiakovej zmesi trochu mlieka. Takto vám nestmavnú.
- V prípade starých zemiakov, pridajte pri ich varení do vody 1 ČL octu, pár strúčikov cesnaku a bobkový list. Ich chuť bude úžasná!
- Ak sa vám stalo že zemiaky trochu primrzli a získali nepríjemnú chuť, pred varením ich namočte do ľadovej vody.
Ryby
- Pri príprave ryby na panvici, vám olej nebude prskať všade naokolo, ak mäso zľahka osolíte.
- Silná vôňa smaženej ryby po celej kuchyni sa u vás neobjaví v prípade, že do oleja položíte surový zemiak rozrezaný na štyri časti.
- Ryba bude chrumkavá a nerozpadnutá, ak ju 10 minút pred prípravou utriete utierkou a osolíte. Potom si do uzatvárateľného vrecka nasypte múku, soľ, korenie a nakoniec aj rybu. Opatrne ním pretrepte, následne rybu vytiahnite, zbavte ju prebytočnej zmesi a smažte.
Šaláty
- Šalát osoľte a okoreňte ešte predtým, ako do neho pridáte olej.
- Môže sa vám to zdať divné, ale šalát z kyslej kapusty možno doplniť kolieskami pomaranču alebo plátkami mandariniek.
- Bylinky a zeleninu radšej umývajte v osolenej vode. Zabíja baktérie a dôkladne vyčistí tieto potraviny
zdroj:sovkusom.ru seriouseats.com http://www.potato.ie/
Prečítajte si aj
Aký je tvoj názor?