Moja príbuzná sa sťažovala na zlú pamäť a nepozornosť. Toto jej povedal mladý neurológ

Mnohí z nás občas sledujú relácie, kde ľudia s jednoduchosťou odpovedajú na zradné otázky, bez problémov si vedia zapamätať mená, názvy či dátumy. Ideálna pamäť nám ponúka množstvo výhod, no nie všetci majú také šťastie.

Zhoršenie pamäte

Ľudia sa často sťažujú na zlú pamäť a obracajú sa na odborníkov s tým, aby zistili, ako si ju spolu s ich pozornosťou zlepšiť. Je naozaj potrebné robiť akékoľvek cviky na zlepšenie funkcie mozgu a užívať lieky? Ak neustále zabúdate na mená kolegov a nepamätáte si, kde ste si nechali telefón, nebojte sa. Neznamená to, že je niečo nesprávne, práve naopak! Podľa nedávnych štúdií sa dokázalo, že tí ľudia, ktorí často zabúdajú, môžu byť múdrejší ako ostatní.

забывчивость

Samotná história má dôkazy o takýchto ľuďoch, ktorých pozná celý svet. Hovorí sa, že zakladateľ klasickej fyziky, Isac Newton, sa dokázal stratiť vo vlastnom dome a keď vyšiel von na ulicu, zabudol na to, kam vlastne ide. Vynikajúci skladateľ a chemik Alexandr Borodin neustále zabúdal na meno svojej vlastnej manželky a z domu vychádzal aj vtedy, keď nebol celkom odetý.

исаак ньютон

Kanadskí neurofyziológovia pod vedením Paula Franklanda dospeli k záveru, že zábudlivosť nie je chybou, ale dôsledkom prirodzeného mechanizmu prispôsobenia sa mozgu novým podmienkam. Umožňuje oslobodiť mozog od starých informácií a doplniť ho o nové relevantné vedomosti, aby ste pri zmene okolností robili najinteligentnejšie rozhodnutia. Ak to prirovnáme k počítačovej analógii, mozog jednoducho pamäť vymaže.

проблемы с памятью

Paul Frankland zistil, že povaha zábudlivosti spočíva v práci hipokampu. Práve ten hrá dôležitú rolu pri vytváraní si nových spomienok. Ihneď ako sa objavia nové neuróny v tejto oblasti, začnú prepisovať už existujúce informácie. To sa deje, aby sa človek ľahšie prispôsobil novým podmienkam.

Pokusy na myšiach ukázali, že zvieratá sa s testovacím úkonom vyrovnali rýchlejšie, ak vyčistili ich staré spomienky. A čím rýchlejšie sa mení prostredie človeka, tým rýchlejšie je potrebné odstrániť z mozgu staré informácie.

Шерлок Холмс

Čo robiť, ak nie ste spokojný s týmto zvláštnym mechanizmom vášho mozgu a chcete si zapamätať ďalšie zaujímavé veci? Ako si zlepšiť pamäť? Existujú účinné cvičenia, ktoré zvýšia schopnosť pamätať si aj tie najrôznejšie informácie. Pamäť môže byť vycvičená ako svaly!

Samozrejme, neznamená to, aby ste teraz ihneď na všetko zabudli, ale ak ste si dnes domov nekúpili mlieko, vedzte, že mozog má svoju prácu.

Zdieľajte tento článok so svojimi zábudlivými priateľmi, aby sa necítili hlúpo, keď nabudúce na niečo zabudnú!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore