Nikdy som nevedela, ako si vybrať v obchode najlepšie jahody. Táto príručka mi ale konečne povedala, aké sú najlepšie

 

Jahody – lahodné bobule, ktoré majú nielen úžasnú vôňu a chuť, ale aj celý rad užitočných vlastností. Sú bohaté na vitamíny skupiny B, vitamín C, A, PP, pektín, organické kyseliny, vlákninu, železo, jód, fosfor, draslík, vápnik, mangán a antioxidanty.

Jahody stimulujú odstraňovanie solí a prebytočnej tekutiny z tela, eliminujú účinky voľných radikálov, zlepšujú funkciu mozgu, omladzujú telo a pôsobia preventívne voči rakovine. A čo je najlepšie, majú antidepresívne účinky!

как выбрать клубнику

Pripravujeme si z nich nápoje, džemy, pridávame ich do koláčov, jogurtov či ovsených kaší. Musíme sa však mať na pozore! Keďže ide o prvé letné bobuľovité ovocie, obchody sú preplnené tovarom pestovaným na chemikáliách. Nedajte sa oklamať a pri ich kúpe dodržujte nasledujúce rady!

Známky chutných jahôd

  1. Vôňa

Prvá vec, na ktorú by ste sa mali hneď zamerať pri ich výbere. Jahody so slabou vôňou sú vo väčšine prípadov pestované na dusičnanoch.

как выбрать клубнику

  1. Farba

Prírodná farba jahôd – jasne červená s mierne lesklým povrchom. Príliš tmavé jahody, vínovej farby môžu byť známkou umelého prifarbovania. Bledé, nezrelé jahody by ste taktiež nemali kupovať s domnením, že vám doma dozrejú. Takéto jahody už nedozrejú a naopak začnú hniť.

как выбрать клубнику

  1. Veľkosť a tvar

Pokiaľ hovoríme o forme, neexistuje na to žiadne prísne kritérium, pretože každá odroda má odlišné veľkosti a tvary. Nenechajte sa však okabátiť príliš veľkými jahodami. Existuje vysoká pravdepodobnosť, že tieto jahody napumpovali vodou ešte pred ich predajom. Jamky a preliačiny indikujú začiatok procesu hnitia.

как выбрать клубнику

  1. Stopka

Jahody bez stopky by sa skladovať nemali, tie so stopkou a lístkami áno. Listy by mali byť čerstvé (nie vysušené), sýto zelenej farby. Trik odborníkov: ak je medzi lístkami a jahodou menšia vzdialenosť, je to záruka, že bude sladká. V prípade, že listy priliehajú spodnou stranou k jahode, je pravdepodobné, že bude kyslejšia.

как выбрать клубнику

  1. Zrniečka

Čím sú od seba navzájom ďalej, a hlbšie vsadené, tým budú sladšie. To je celé!

как выбрать клубнику

 

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Nikdy som nevedela, ako si vybrať v obchode najlepšie jahody. Táto príručka mi ale konečne povedala, aké sú najlepšie”