Zelenina – základná súčasť všetkých národných kuchýň. Je nevyhnutnou zložkou pre deti, diétne pokrmy a v období pôstu.
Živiny zo zeleniny sa vstrebávajú do tela a jej vláknina má priaznivý vplyv na črevnú funkciu. Háčik však nastane vtedy, keď deti, dokonca aj niektorí dospelí, odmietajú konzumovať jedlá zo zeleniny. Aj z tohto dôvodu vám prezradíme, ako ju pripraviť tak, aby ju všetci zjedli s chuťou!
- Zapekaná brokolica
Porozdeľujte si brokolicu na menšie ružičky a poukladajte ich na plech vymastený olivovým olejom. Osoľte a okoreňte podľa vlastnej chuti. Zakryte to alobalom a pečte 10 minút pri teplote 200 stupňov. Následne odstráňte alobal a nechajte piecť ešte 5-7 minút. Brokolica bude o niečo chutnejšia, ak ju pred podávaním posypete nastrúhaným syrom.
- Zapečená čínska kapusta v korenenej omáčke
Kapustu si rozrežte na 4 časti a položte ich na olejom vymastený plech. Zmiešajte si 1 PL olivového a sezamového oleja, pridajte trochu sójovej omáčky, strúčik prelisovaného cesnaku a hrsť sezamových semienok. Premiešajte a celou zmesou potrite pripravenú kapustu. Pečte 7-10 minút pri teplote 180 stupňov.
- Zapečené cherry paradajky s cesnakom
Paradajky si prerežte na polovicu. Zmiešajte si 1 PL olivového oleja s drveným strúčikom cesnaku, soľou a korením. Polejte ich touto zmesou, vyložte na plech a nechajte piecť 20-25 minút pri teplote 180 stupňov.
- Zeleninové lievance
Nastrúhajte si na strúhadle karfiol, mrkvu a cibuľu si nakrájajte najemno. Pridajte vajce, lyžicu múky, štipku soli a korenia. Z pripravenej zmesi si na vyhriatej panvici vytvarujte lievance,ktoré osmažíte z oboch strán.
- Rýchla cuketa
Cukety narežte na plátky a vyložte ich na vymastený plech. Pripravte si zmes z nastrúhaného syra, byliniek (tymian, oregano, bazalka), pridajte štipku mletého cesnaku. Cukety pokvapkajte olivovým olejom a posypte pripravenou zmesou. Pečte až do ľahkého zhnednutia pri teplote 200 stupňov.
- Pyré so zeleným hráškom a cibuľou
Uvarte si zemiaky a pridajte k nim horúce mlieko s maslom. Zelený hrášok nechajte blanšírovať 5 minút. Menšie očistené cibuľky smažte na troche masla a servírujte spolu s pyré a zeleným hráškom.
- Karamelizovaná mrkva
Mrkvu narežte na plátky, osmažte na olivovom oleji (jedna strana 2-3 minúty), prikryte pokrievkou a nechajte dusiť 15 minút. Odstráňte pokrievku a obráťte mrkvu na druhú stranu. Dochuťte tymianom, čiernym korením, soľou, citrónovou šťavou. Odstráňte z ohňa a ihneď servírujte.
- Smažená kapusta s limetkovou omáčkou
V mixéri si rozmixujte limetkovú šťavu, rastlinný olej, aromatické bylinky, strúčik cesnaku, koriander, soľ a cukor. Kapustu si narežte na plátky, osmažte na grile alebo na panvici s hladkým suchým povrchom. Servírujte spolu so zálievkou.
Minimálna doba prípravy a všetky vitamíny ostanú na svojom mieste. Vyskúšajte to aj vy!
zdroj:sovkusom.ru