Deti narodené cisárskym rezom: ako sa líšia od tých bežných? 3 mýty a 2 pravdy

Cisársky rez je operácia, pri ktorej sa dieťatko odstráni z matkinho brucha prostredníctvom chirurgického rezu do maternice.

 

Umelé narodenie – aj takýto názov dostal pôrod cisárskym rezom. Narodenie sa dá naplánovať, ale aj vykonať v prípade nutnosti. Najčastejšie sa táto operácia vykonáva vtedy, ak existuje riziko ohrozenia života dieťaťa či matky.

V niektorých prípadoch je cisársky rez jedinou možnosťou bezpečného pôrodu. Niekedy majú ženy možnosť podstúpiť tento zákrok, aby nemuseli prežívať pretrvávajúce bolestivé kontrakcie.

 

S takouto formou pôrodu sa spája aj niekoľko mýtov a dohadov, preto sme sa rozhodli, že 5 z nich vyberieme a prezradíme, či sa jedná o fakt alebo nezmysel.

  1. Hyperaktivita

Predpokladá sa, že pri cisárskom reze môže neskôr u dieťaťa dôjsť k nekontrolovateľnej aktivite. Nemusí však práve ísť o túto príčinu a dôkladnejším naštudovaním sa dá problému vyhnúť.

 

  1. Problémy s duševným vývojom

Deti narodené cisárskym zákrokom sú ihneď po narodení evidované u pediatra a neurológa. Nemajte žiadne obavy! Toto je štandardný postup, ktorý sa vykonáva len ako preventívne opatrenie. V prípade, že má dieťa oneskorený vývoj, príčinou môže byť niekoľko faktorov naraz a nie len pôrod cisárskym rezom.

 

  1. Nesprávny fyzický vývoj

Niektoré problémy spojené s týmto prípadom môžu byť zapríčinené vstupom plodovej vody do dýchacieho systému dieťaťa, neskorým prvým nádychom alebo komplikáciami počas anestézie.

Riziko komplikácii sa zvyšuje pri núdzovom cisárskom reze, kedy organizmus matky nemá dostatok času pripraviť sa na takýto zákrok. Avšak, aj v tomto prípade sa riziko zvyšuje len o malé percentá.

 

  1. Častý plač

Prílišný stres vyvolaný prirodzeným pôrodom aktivuje celý rad hormónov a posilňuje nervový systém dieťaťa. Deti narodené cisárskym rezom, ktoré si neprešli týmto zásadným procesom, zažívajú určitý druh depresie neurologických a fyziologických funkcii. Rôzne problémy s nervovým systémom sú možným rizikovým faktorom. Cisársky rez však nie je žiadnym ukazovateľom, že sa to v skutočnosti stane.

 

  1. Nedostatok mlieka

Stav mozgu po cisárskom reze sa znormalizuje po 9. dni od narodenia. U deti privedených na svet prirodzenou cestou sa znormalizuje už po prvom dni života. Niekedy je proces laktácie narušený z dôvodu antibiotík a je to práve materinské mlieko, ktoré zabezpečuje správny, harmonický vývoj dieťaťa. Aby sa zabránilo všetkým týmto problémom, je potrebné si zabezpečiť špecialistu, ktorý bude svoju funkciu vykonávať zodpovedne a vy sa nebudete musieť ničoho obávať. Najčastejšie matky trpia nedostatkom mlieka kvôli zbytočnému stresu!

 

Samozrejme, riziká môžu nastáť pri každej operácii. Vždy stojí za to, vopred si zvážiť, čo vás čaká a správne sa na všetko pripraviť. Vedzte, že len dve veci vám pomôžu na to, aby všetko prebehlo bez komplikácii: dostatočná starostlivosť o dieťatko a pomoc kvalifikovaného doktora.

zdroj:takprosto.cc

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Deti narodené cisárskym rezom: ako sa líšia od tých bežných? 3 mýty a 2 pravdy”