Jan Kwasniewski – známy poľský výživový poradca a terapeut, ktorý vyvinul zaujímavý energetický systém na chudnutie podkopávajúci všetky osnovy dietológie. Kombinuje v ňom zdravé a chutné jedlá bez obmedzenia. Na rozdiel od svojich kolegov, nekladie tabu na tuky, práve naopak, odporúča ich zahrnúť do stravy. Stojí za zmienku, že dotyčný muž sa v obore zdravej výživy pohybuje už viac ako 30 rokov.
Aké sú základné princípy tukovej diéty? Ak chcete vedieť, ako môže byť takéto stravovanie užitočné a prospešné pri chudnutí, prečítajte si nasledujúci článok.
PRAVIDLÁ
- Cieľ diéty
Je určená ľuďom s problémom cukru v krvi, ochorením pečene alebo kardiovaskulárneho systému. Kwasniewski uisťuje, že jedálniček ním navrhnutý, dokáže nielen pomôcť so stratou kilogramov, no taktiež aj zlepšiť fungovanie vnútorných orgánov.
- Hlavné odporúčania
Závery odborníka spočívajú v 2 jednoduchých pravidlách, vďaka ktorým sa organizmus prestaví na dobre fungujúci stroj.
- Pravidlo č. 1 – Človek by sa mal sústrediť na to, že niečo konzumuje a zároveň by mal byť v tichom a pokojnom prostredí. Nerozprávajte, nepozerajte TV, nečítajte. Je potrebné eliminovať všetky znepokojujúce faktory.
- Pravidlo č. 2 – Dôležitým aspektom je aj odpočinok po jedle. Mal by sa pohybovať medzi 15 až 30 minútami. Väčšia fyzická aktivita (napr. cvičenie) sa odporúča až 2 hodiny po jedle.
- Jedálniček
Jedlo by malo pozostávať z bielkovín a tukov živočíšneho pôvodu. Jedná sa o rôzne druhy mias, slaniny, či vnútornosti. Vylúčte alebo obmedzte konzumáciu ovocia a zeleniny, pretože obsahujú veľa vody a preťažujú organizmus nadmernou prácou.
Autor tiež odporúča, aby sa človek vzdal pečiva zo pšeničnej múky. V jedálničku by sa malo nachádzať: 5-8 vajec denne, slanina, mäso a mäsové výrobky, tučnejšie mliečne produkty (syr, smotana), škrobová zelenina a trochu cestovín.
- Menu
Raňajky: praženica alebo omeleta na slaninke, krajec čerstvého chleba a pohár sladkého čaju. V tomto prípade sa chlieb môže potrieť olejom, vytvoreným pri smažení slaniny.
Obed: 150 g mäsa, osmaženého v strúhanke, varené zemiaky, nakladaná zelenina.
Večera: tučné mlieko alebo smotana, palacinky so šľahačkou.
Poľský dietológ nestanovuje žiadnu konkrétnu dobu diéty. Tvrdí, že treba jesť, keď sa chce. Množstvo ingrediencii sa prispôsobuje v závislosti od preferencii človeka. Na posilnenie účinku si každé ráno (po dobu 10 dní) doprajte na prázdny žalúdok plátok slaniny.
Samozrejme, každý človek je iný, preto tento systém stravovania môže a nemusí fungovať. Vždy počúvajte svoje telo, pretože niekedy len ono vie, čo je pre vás najlepšie.
zdroj:takprosto.cc