Obnovte si vašu črevnú mikroflóru: 3 kvasené produkty, ktoré vás ochránia pred stovkami chorôb. Poznali ich už aj naše babky

Aké ťažké je v dnešnej dobre stretnúť človeka, ktorý by nemal žiadne problémy s trávením a s tým spojeným gastrointestinálnym traktom. Gastritída, zápal pankreasu, kandidóza, kolitída…Mnohí z nich sa z tohto dôvodu uchýli k užívaniu probiotík. Prečo by sme ale mali utrácať peniaze a naďalej zhoršovať svoj zdravotný stav, ak sa nám probiotiká v tabletkovej forme usádzajú v hornej časti tráviaceho systému a do čriev sa často ani nedostanú?

ферментированные продукты

 

Zakvasené potraviny sú potraviny, ktoré sa vyrábajú pomocou fermentácie. Umožňujú zlepšiť proces trávenia a vyvážiť produkciu žalúdočnej šťavy. Škrob, cukor zo zeleniny a ovocia, rôzne druhy baktérií sú premenené na kyselinu mliečnu, ktorá je veľmi užitočná pre prácu tráviaceho traktu. Táto zelenina a ovocie, rovnako ako mliečne výrobky, majú jedinečnú schopnosť zlepšiť trávenie a odstrániť nepohodlie spojené so zvýšenou alebo nedostatočnú produkciu žalúdočných štiav.

Keď je produkcia kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku malá, fermentované potraviny pomáhajú zvyšovať kyslosť žalúdočnej šťavy. Naopak, ak sa kyseliny chlorovodíkovej vyrába až príliš veľa, fermentované potraviny pomáhajú chrániť sliznicu žalúdka a črevné steny pred jej účinkami. Tieto prírodné probiotiká zvyšujú produkciu vitamínov B, omega-3 mastných kyselín, tráviacich enzýmov, laktázy a kyseliny mliečnej, ktoré pomáhajú pri boji proti infekciám.

ферментированные продукты

Tak tiež obsahujú vitamín K1, ktorý je potrebný pri vstrebávaní vápnika, ktoré telo nedokáže samé syntetizovať. Bez fermentovaných produktov nie je možné vyliečiť astmu, alergie, kožné ochorenia a dokonca ani rakovinu. Pomáhajú telu neutralizovať rakovinové bunky. Toto sú 3 najužitočnejšie a dostupné fermentovateľné produkty.

ферментированные продукты

  1. Kyslá kapustaKyslá kapusta nepotrebuje do seba pridávať už žiadne baktérie na kvasenie, pretože tie sa už nachádzajú na jej povrchu. Nezabudnite však do do nej pred fermentáciou pridať prírodnú soľ (v každom prípade jódovú). Soľ potláča množenie hnilobných baktérií, až dovtedy, kým baktérie mliečneho kvasenia nezačnú produkovať dostatočné množstvo kyseliny k ich neutralizácii.

    Kyslá kapusta obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ktoré posilňuje imunitný systém a zabraňuje predčasnému starnutiu buniek a tkanív. Okrem toho, je plný jódu, vitamínu A, vitamínov skupiny B, vitamín K, a U. Tieto látky zabraňujú vzniku mnohých chorôb gastrointestinálneho traktu, vrátane žalúdočných a dvanástnikových vredov.

    ферментированные продукты

  2. Zeleninová zmesNasledujúci recept je vynikajúcim nápojom a vitamínovou bombou. Do 3-litrovej nádoby si vložte pol hlávky nahrubo nakrájanej kapusty, stredne veľkú cviklu narezanú na tenké plátky, hrsť očistených strúčikov cesnaku a trochu kôprových semienok alebo čerstvého kôpru.

    Zelenina by nemala vypĺňať viac ako 2/3 nádoby. Pridajte 1 PL soli, šálku srvátky a nakoniec prilejte vodu až do vrchu. Teraz si na vrch položte malý tanierik, aby bola všetka zelenina ponorená do kvapaliny. Zmes nechajte takto kysnúť po dobu 1-2 týždňov pri izbovej teplote a potom si nádobu premiestnite do chladničky. Vykvasenú zeleninovú zmes môžete zaradiť do vášho každodenného jedálnička. Dokáže sa vyrovnať s kŕčmi v bruchu ale aj zlepšiť črevnú mikroflóru.

    ферментированные продукты

  3. Cviklový kvasStredne veľkú červenú repu si nakrájajte na tenké plátky (nestrúhajte). Cviklu si vložte do 2-litrovej nádoby, pridajte k nej 1-2 PL soli, 1 šálku srvátky, 5 strúčikov cesnaku, 1 čl kôprových semienok a vodu (až k vrchu nádoby). Zmes nechajte kvasiť po dobu 2-5 dní pri izbovej teplote, potom ju uchovávajte v chladničke. Kvas môžete piť zriedený s čistou vodou.

    Pitie tohto nápoja je vhodné na odstránenie rôznych problémov súvisiacich so srdcovou činnosťou. Používa sa aj pri detoxikácii organizmu a stabilizácii funkcii čriev. Repový kvas sa používa na liečbu chronickej zápchy. Nápoj je taktiež vhodný pri odstraňovaní prebytočných a škodlivých látok v tele, aktívne prečisťuje telo od toxínov a pesticídov. Patrí medzi univerzálne zmesi, ktoré si vedia prirodzeným spôsobom poradiť s nadmernými zásobami tukov v tele.

    ферментированные продукты

V poslednom čase sa množstvo fermentovaných výrobkov prudko znížilo. Pasterizované a rafinované produkty vytesňujú z regálov tie naozaj zdravé a telu prospešné. Odteraz si ich už nemusíte nikde kupovať, stačí ak si ich pripravíte v pohodlí domova a môžete tak zostať zdravý po celý rok!

Podeľte sa o tieto skvelé rady aj s vašimi priateľmi a nezabudnite zdieľať článok na sociálnej sieti.

zdroj:takprosto.cc

Chod hore