Nedávno som si všimla, ako moja mama vybrala z chladničky jablká a začala ich čistiť. Mylne som si myslela, že pripravuje nejaký dezert, no nakoniec sa ukázalo, že chystá domácu zeleninovú zmes s názvom Adžika.
Môžete ju pridať do polievok, pokrmov z mäsa alebo len zajedať spolu s chlebom. Hor sa do prípravy!
Potrebujete:
- 5 kg paradajok
- 1 sladkú papriku
- 1 kg jabĺk
- 1 kg mrkvy
- 100 g čili papričiek
- 200 ml slnečnicového oleja
- 200 g cesnaku
- 200 ml 9% octu
- 1,5 PL soli
- 1/2 PL cukru
Postup
- Sladkú papriku si očistite od semienok.
- Mrkvy a jablká zbavte šupiek a nezabudnite odstrániť jadierka.
- Očistite si cesnak a čili papričky od stoniek a semiačok (ak máte radi pikantnejšie, nezbavujte sa ich).
- V mlynčeku na mäso si pomeľte paradajky, sladkú aj čili papričky, jablká a mrkvy. Do tejto zmesi pridajte aj slnečnicový olej.
- Výslednú zmes dajte na sporák a varte na malom plameni 2-2,5 hodiny.
- Potom pridajte prelisovaný cesnak, cukor, ocot a soľ. Nechajte variť ešte ďalších 30 minút.
- Medzitým si prichystajte umyté a sterilizované sklenené nádoby.
- Ešte horúcu zmes začnite nalievať do skiel a následne ich všetky pozatvárajte. Otočte ich vekom nadol a nechajte vychladnúť (Nemusíte ich zabaľovať).
Bonusové tipy: základom zmesi adžika sú tri ingrediencie: čerstvé čili papričky, cesnak a soľ. Na prípravu si zvoľte štipľavejší cesnak s fialovým odtieňom. Čo sa týka soli, nie je to zásadné, no lepšia voľba bude morská soľ.
Podeľte sa o tento zaujímavý recept aj s vašimi priateľmi!
zdroj:takprosto.cc
Prečítajte si aj
Aký je tvoj názor?