Nočné mory z letnej dovolenky: na čo sa môže premeniť broskyňa z trhu a prečo je tak dôležité mať k dispozícii gril

Leto je v plnom prúde a spolu s ním prichádzajú aj horúce teploty. Tie sa nezaobídu bez vzniku rôznych druhov infekcii, ktoré v týchto podmienkach doslova prekvitajú. Vašou úlohou chrániť seba a svoju rodinu pred možnými problémami.

кишечные инфекции

Umývanie rúk – skvelý spôsob, ako sa vyhnúť infekčným ochoreniam. Základné pravidlá hygieny nám boli vštepované už od ranného detstva. Ak to dodržujeme aj v dospelosti, niet sa čoho obávať. Čo sa ale stane, ak to robiť nebudete?

кишечные инфекции

Ruky by sme sa mali umývať najmä vtedy, ak sa chystáme jesť alebo po použití toalety. Tento postup ničí patogény, ktoré sa nahromadia na našich rukách po kontakte so znečisteným povrchom.

Každý deň sa niečoho dotýkame. Otvárame dvere, pracujeme s počítačovou myškou, platíme v obchodoch a podávame si ruky s inými ľuďmi. To, čoho sa dotknete, nie je sterilné a vďaka tomu si na seba naberáte rôzne druhy mikróbov.

гепатит А профилактика

Neumyté ruky nám dokážu spôsobiť nepríjemné infekčné choroby. Patria medzi ne:

  • Salmonelóza
  • Dyzentéria
  • Brušný týfus
  • Hepatitída A
  • SARS
  • Helmintiáza

гепатит А профилактика

Pôvodcom týchto nepríjemných ochorení sú naše ruky. Potom, čo sa dotknete rukami tváre, jedla alebo úst, otvoríte bránu do tela mnohým vírusom a baktériám.

болезни грязных рук

Silný a zdravý imunitný systém však dokáže ničiť nepriateľských „špiónov“. Horšie je to u detí a dospelých s oslabeným organizmom.

  1. Črevné infekcie

Tieto druhy infekcii sa zvyšujú najmä v letnom období, kedy ľudia viac relaxujú, vonku je teplo a my si nedávame pozor na hygienu rúk. Známky črevnej infekcie sa prejavujú horúčkou, hnačkou a vracaním.

болезни грязных рук

  1. SARS

Pneumónia, meningitída, zápal stredného ucha – len malý počet toho, čo vás môže postihnúť. Respiračné infekcie sú samé o sebe celkom bezproblémové, okrem dočasného nepohodlia, ale to sa týka len ľudí so silnou imunitou.

болезни грязных рук

  1. Hepatitída A

Prenáša znečistenými rukami a špinavým jedlom. Tým, že si človek pred jedlom a po toalete neumyje ruky, ohrozí sám seba. Do vášho tela sa tak dostanú vírusy, schopné ničiť bunky v pečeni.

глисты инфицирование

  1. Hlísty

Najčastejšie sa hlísty dostanú do tela po hladkaní zvieraťa a neumytí si rúk. Druhým spôsobom je nedostatočná príprava mäsa infikovaného zvieraťa. Radšej uprednostnite ražniči pred zle pripraveným biftekom.

Existujú rôzne druhy červov prenikajúce do rôznych orgánov ľudského tela, vrátane očí a pľúc. O dôsledkoch radšej ani nebudeme hovoriť…

глисты инфицирование

Kedy si umyť ruky?

Vždy. Pred jedlom, po jedle, pred návštevou toalety aj po nej. Ruky si umývajte taktiež v práci aj doma. Je lepšie ak sa chránite, akoby ste sa mali potom vysporiadať s nepríjemnými problémami.

Umytie rúk tiež dokáže odplaviť nepríjemné pocity a naladiť nás na pokojný režim. Ak v sebe pociťujete napätie po zlom rozhodnutí alebo nepríjemnej konverzácii, umyte si ruky. Pomôže vám to udržať si zdravie a emocionálnu rovnováhu.

 

Кошмары летнего отдыха: чем может обернуться персик с рынка и почему так важно есть шашлык.

Chod hore